Erdogan îndeamnă Rusia şi Iranul să împiedice o „catastrofă umanitară“ în Idlib: „Nu putem lăsa poporul sirian la mila lui Bashar al-Assad“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO Arhivă

O „catastrofă umanitară“ se profilează în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, apreciază într-un editorial în Wall Street Journal (WSJ preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, îndemnând Rusia şi Iran, ţări aliate regimului condus de Bashar al-Assad, să o împiedice, scrie AFP.

„Obligaţia de a împiedica o viitoare vărsare de sânge nu este doar a Occidentului. (...) Iranul şi Rusia au aceeaşi responsabilitate pentru a preveni această catastrofă umanitară“, scrie Erdogan la trei zile de la întâlnirea sa de la Teheran cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi iranian Hassan Rouhani pe tema războiului din Siria.

Provincia Idlib, situată la graniţa cu Turcia, reprezintă ultimul mare bastion rebel din Siria. Bashar al-Assad intenţionează să preia controlul total asupra acestei provincii, iar aviaţia militară rusă a început să pregătească terenul pentru o intervenţie terestră a trupelor loiale preşedintelui sirian.

Peste 30.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele de la reluarea bombardamentelor în Idlib acum o săptămână, anunţă ONU.

Turcia, care îi sprijină pe rebeli, se teme de un nou aflux de refugiaţi la graniţa sa, mai ales că adăposteşte deja peste 3 milioane de sirieni.

Aproximativ trei milioane de persoane, dintre care jumătate strămutate deja din alte provincii ale Siriei, se află în prezent în Idlib şi în zonele insurgente învecinate, potrivit ONU.

Summitul tripartit de la Teheran s-a soldat cu un eşec, Erdogan şi Putin având poziţii contrare în privinţa unei eventuale încetări a focului în Idlib.

„Obiectivul unei ofensive a regimului în Idlib ar consta în atacuri oarbe pentru anihilarea opoziţiei de acolo şi nu o campanie autentică sau eficientă împotriva terorismului“, este de părere Erdogan, descriind această provincie ca fiind unul dintre ultimele „locuri sigure“ pentru persoanele strămutate.

Provincia Idlib este controlată în principal de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), provenită din aripa siriană a Al-Qaida.

„Nu putem lăsa poporul sirian la mila lui Bashar al-Assad“, insistă liderul de la Ankara, care l-a calificat deseori „asasin“ pe preşedintele sirian.

Preşedintele turc a criticat şi poziţia adoptată de Statele Unite în războiul din Siria.

„Este esenţial ca Statele Unite, care sunt concentrate pe armele chimice, să renunţe la ierarhia lor arbitrară în cazul morţii. Armele convenţionale fac cei mulţi morţi“, subliniază Erdogan.

Administraţia Trump a anunţat că va lansa atacuri împotriva unor obiective ale regimului Assad dacă acesta din urmă va folosi arme chimice în Idlib.

Izbucnit în martie 2011 pe fondul unor manifestaţii antiguvernamentale în cadrul „Primăverii Arabe“, războiul din Siria s-a soldat cu aproximativ 350.000 de morţi până acum şi a dus la strămutarea a milioane de persoane.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite