Erdogan avertizează SUA: Turcia „va ucide din faşă“ forţa frontalieră din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

Preşedintele tuc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat luni că „va ucide din faşă“ forţa kurdă „teroristă“ pe care Statele Unite intenţionează să o înfiinţeze în Siria şi să o plaseze într-o zonă de la graniţa cu Turcia, relatează AFP.

„America a recunoscut că este pe cale să constituie o armată teroristă la frontiera noastră. Ce ne revine nouă, celorlalţi, este să ucidem din faşă această armată teroristă“, a declarat Erdogan pe un ton înflăcărat la Ankara.

Reacţia virulentă a preşedintelui turc vine după ce coaliţia anti-Statul Islamic (SI), coordonată de Statele Unite, a anunţat duminică înfiinţarea acestei „Forţe de securitate frontalieră“, formată în parteneriat cu combatanţi kurzi şi arabi.

Obiectivul este de a „împiedica resurgenţa SI“, potrivit coaliţiei, care îi susţine militar în Siria pe combatanţii kurzi şi arabi din cadrul Forţelor Democrate Siriene (FDS).

Forţa frontalieră va fi constituită „pe parcursul anilor următori“, urmând să aibă 30.000 de membri, jumătate din ei făcând parte în prezent din FDS. FDS sunt dominate de Unităţile pentru Apărarea Poporului Kurd (YPG), o miliţie considerată de Ankara o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie kurdă ce duce din 1984 un sângeros război de gherilă împotriva Turciei.

Forţele armate ale Turciei sunt „gata să lanseze o operaţiune în orice moment“ împotriva bastioanelor YPG din Afrine şi Minbej, în nordul Siriei, a avertizat Erdogan.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Gvernului turc, Bekir Bozdag, a acuzat Statele Unite că „se joacă cu focul“ constituind această forţă.

Dacă Turcia vede în YPG nişte „terorişti“, Statele Unite consideră această forţă una dintre cele mai eficiente în lupta la sol împotriva Statului Islamic în nordul Siriei, notează AFP.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite