Erdogan acuză Armenia pentru conflictul cu Azerbaidjan

0
Publicat:

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat miercuri Armenia că ar fi responsabilă de reluarea confruntărilor cu Azerbaidjanul, soldate în mai puţin de două zile cu peste 150 de morţi, relatează AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan / Foto Arhivă / EPA-EFE
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan / Foto Arhivă / EPA-EFE

„Considerăm inacceptabilă această situaţie care rezultă din încălcarea acordului încheiat după războiul" din 2020 între Armenia şi Azerbaidjan, a declarat şeful statului turc într-un discurs.

El a denunţat „atitudinea constant agresivă a Armeniei", pe care o acuză că „nu respectă termenii acordului" de pace încheiat atunci sub egida Rusiei, scrie Agerpres.

„Speranţa noastră este ca Armenia să revină de pe această cale greşită cât mai curând posibil şi să-şi folosească timpul şi energia pentru a întări pacea", a continuat el, afirmând că, în caz contrar, „această atitudine va avea consecinţe pentru Armenia".

„Lumea întreagă trebuie să ştie că noi suntem alături de fraţii noştri azeri", a insistat Erdogan, care se va întâlni vineri la Samarkand (Uzbekistan) cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Ankara este aliat declarat al Baku, căruia îi furnizează drone de luptă, ce au fost decisive în cursul războiului din 2020. În timp ce Moscova, susţinătoare a Erevanului, a impus sfârşitul ostilităţilor în toamna anului 2020, soldate cu peste 6.500 de morţi în mai puţin de două luni.

Recenta reizbucnire a violenţelor, în noaptea de luni spre marţi, a făcut peste 150 de morţi.

Erevanul a acuzat miercuri Azerbaidjanul că i-a ocupat 10 kilometri pătraţi din teritoriul său.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, afirmase deja marţi că Armenia trebuie "să-şi înceteze provocările" împotriva Azerbaidjanului.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice rivale, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah, provincie azeră cu populaţie majoritar armeană.

Reluarea luptelor sângeroase ilustrează cât de explozivă rămâne situaţia, în acelaşi timp în Nagorno-Karabah şi la frontiera oficială între cele două ţări.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite