Efectele vaccinării în Israel: Doar 0,027% dintre persoanele imunizate cu a doua doză au mai făcut COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epidemia pierde din viteză în Israel, nternările au scăzut cu 60% în rândul pacienţilor de peste 60 de ani.
Epidemia pierde din viteză în Israel, nternările au scăzut cu 60% în rândul pacienţilor de peste 60 de ani.

Israelul se numără printre ţările care au vaccinat cele mai multe persoane împotriva COVID-19 până acum, iar autorităţile sanitare încep să publice noi observaţii cu privire la eficacitatea vaccinului.

Serviciile de Sănătate Maccabi, una dintre cele mai mari organizaţii de sănătate din Israel, au transmis joi că dintre cele 248.000 de persoane vaccinate cu a doua doză, pe care le monitorizează, numai 66 au mai contractat boala şi chiar şi în aceste cazuri a fost vorba de forme uşoare.

Medicii de la Maccabi Health Services arată că, la cel puţin o săptămână de la vaccinarea cu a doua doză anti COVID-19, doar 0,027% dintre persoane au contractat boala, relatează radioul Arutz Sheva pe site-ul său în limba engleză.

Este vorba despre 66 de persoane, majoritatea cu vârsta peste 55 de ani, iar jumătate dintre ei având şi alte afecţiuni de sănătate.

Însă, în toate cazurile a fost vorba despre simptome uşoare ale bolii, precum dureri de cap, tuse, stări de slăbiciune şi oboseală. Nicio persoană nu a fost spitalizată. Grupul monitorizat de organizaţia medicală este contituit în mare parte din persoane vârstnice şi din pacienţi cu risc crescut, acestea fiind de altfel printre categoriile vaccinate cu prioritate.

Anterior, într-o primă cercetare în afara testării clinice, medicii israelieni au descoperit zilele trecută că vaccinul are o eficacitate de 92%, puţin mai mică decât cea indicată de Pfizer/BioNTech.

Medicii spun că şi acest procent este unul foarte bun.

„Aceste date sunt foarte încurajatoare. O eficacitate de 92% la 7-18 zile de la a doua doză este excelent şi vom continua să monitorizăm până când procentul creşte conform datelor furnizate de Pfizer, la 95%”, a spus dr. Anat Aka Zohar, de la Maccabi Health Services.

De altfel, alte studii arătau că epidemia pierde din viteză: internările au scăzut cu 60% în rândul pacienţilor de peste 60 de ani.

Zilele trecute, Israelul a trecut la o etapă şi mai agresivă de vaccinare, fiind imunizaţi şi adolescenţii între 16 şi 18 ani. 

Adolescenţii care vor să se vaccineze au nevoie de acordul părinţilor sau al tutorilor lor şi pot refuza vaccinarea pe motiv de sănătate, dacă suferă de anumite alergii sau afecţiuni cu risc de efecte secundare. Cei mai mulţi vor să facă vaccinul pentru că vor să scape de izolare.

 Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, care se află în campanie pentru realegere, a anticipat că Israelul va ieşi din pandemie până în luna februarie. În prezent, se află în a treia izolare naţională.

De la începutul pandemiei, în Israel au fost înregistrate peste 595.000 de contaminări cu SARS-CoV-2 şi 4.361 de decese asociate, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite