„Ed cel roşu“, noul lider al opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telenovela laburistă a bătăliei pentru putere dintre fraţii Miliband s-a sfârşit cu victoria mezinului, care reprezintă aripa de stânga. Ed Miliband este necunoscut majorităţii populaţiei şi  va avea mult de lucru pentru a se impune ca viitor premier.

Ed Miliband a obţinut o victorie surprinzătoare, pe ultima sută de metri, în faţa fratelui său mai mare David, în lupta pentru conducerea Partidului Laburist.

În discursul său de după aflarea rezultatelor, Ed Miliband a cerut activiştilor partidului să-l sprijine şi a promis că va conduce „o nouă generaţie" de parlamentari laburişti care să-i înlăture de la putere pe conservatori.  El a promis că va sprijini clasa mijlocie „aflată în continuă micşorare". Ed Miliband a mai spus că nu se va opune „tuturor tăierilor de buget" impuse de coaliţia de guvernare formată din conservatori şi liberal-democraţi şi că va susţine guvernul „atunci când acesta are dreptate".

 În cercurile politice, Ed (40 de ani) s-a aflat mereu în umbra fratelui său, David (45 de ani), fost ministru de Externe în cabinetul lui Gordon Brown. De altfel, el se prezenta mereu drept „celălalt Miliband", situaţie care acum s-a inversat în mod neaşteptat, scriu ziarele britanice.

Vechi conflict „reîncărcat"

Discipol al lui Gordon Brown, Ed reprezintă aripa de stânga a partidului şi a reuşit să câştige, la limită, cu ajutorul votului sindicatelor. David Miliband, prin comparaţie, reprezenta aripa de dreapta a Partidului, formată din adepţii fostului premier Tony Blair şi a doctrinei acestuia numită „Noul laburism".

Blairiştii se tem acum că Ed Miliband va duce Partidul laburist la „cimitirul politic".Cei doi fraţi au promis să lucreze unul pentru celălalt, indiferent care va fi rezultatul, susţin unele surse din partid. Alţi laburişti se tem însă de o „reîncărcare" a conflictului Blair-Brown, care a măcinat partidul timp de peste un deceniu. 

„În ghearele lui Brown"

După ce şi-a încheiat masteratul în economie, Ed Miliband a lucrat, pentru scurt timp, în televiziune, înainte de a-şi urma fratele în politică. El a luat o decizie timpurie privind poziţionarea în partid, în contextul diviziunii dintre adepţii lui Tony Blair şi cei ai lui Gordon Brown. În 1994, în timp ce David îl consilia pe Tony Blair, Ed era referent în biroul nemulţumitului ministru de Finanţe de atunci, Gordon Brown.

În recentele sale memorii, Blair a recunoscut că a făcut eforturi energice „să-l scoată pe Ed din ghearele lui Brown", după cum scrie „Daily Mail", însă nu a reuşit.

După victoria laburiştilor în alegerile din 1997, Ed a devenit unul dintre consilierii speciali ai cancelarului Brown, iar apoi membru al Camerei Comunelor, din 2004. În perioada 2008-2010, Ed a fost ministrul Energiei şi Schimbărilor de Climă în guvernul Brown. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite