Economia globală respiră greu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza din zona euro şi criza structurală din Statele Unite constituie factori de risc pentru economiile altor ţări.

Refacerea economiei globale bate pasul pe loc, iar marile puteri, în loc să coopereze pentru a rezolva problemele, îşi fac concurenţă. Raportul ONU intitulat „Situaţia economiei mondiale şi perspectivele sale pentru 2011" previzionează că refacerea economiilor lumii va cunoaşte o încetinire. „Nu am ieşit încă la lumină, iar drumul este lung şi presărat cu obstacole".

În aceşti termeni a prezentat situaţia Rob Vos, unul dintre coautorii raportului. Cooperarea între state a slăbit, lipsa de coordonare în domeniul politicilor monetare şi de creditare a dus la instabilitate. În cazul în care autorităţile de reglementare nu arată că sunt gata să ia măsuri concertate, atmosfera generală de incertitudine ar putea cauza o adâncire a recesiunii, subliniază Rob Vos. Problemele structurale în ţările dezvoltate nu au fost rezolvate, se mai arată în raport. Situaţia continuă să se deterioreze pe pieţele imobiliare şi a datoriilor suverane, acordarea de credite se desfăşoară într-un ritm lent, şomajul rămâne ridicat, mai arată documentul.

Doar pieţele emergente au contribuit în mai mare măsură la refacerea economiei mondiale începând din a doua jumătate a anului 2009. Ele rămân vectori de creştere, dar cu toate acestea nu ştim dacă vor reuşi să menţină ritmul şi în 2011. O creştere a preţurilor la produsele alimentare a lovit pieţele emergente în al treilea trimestru al acestui an, iar aceste tarife rămân extrem de sensibile la tot ce înseamnă şocuri cauzate de cerere din cauza gradului ridicat de monetizare a pieţelor de mărfuri.Principalul risc la nivel mondial este „niponizarea" Europei, adică o scădere a creşterii sale până la zero, este de părere Iulia Ţepliaeva de la banca BNP Paribas. Riscul de recesiune a mai scăzut, dar acum scenariul cel mai probabil este legat de stagnare. „Faza de recuperare postcriză s-a încheiat în majoritatea ţărilor, acum economia globală cu greu poate spera la o creştere de peste 3,5 la sută", afirmă Aleksandr Morozov de la banca HSBS, confirmând previziunile ONU.

Criza din zona euro şi criza structurală din Statele Unite constituie factori de risc pentru economiile altor ţări, iar pentru cea mondială probabilitatea unei noi recesiuni este mai mare de zero, spune expertul de la HSBS. Poziţia emergentelor este mai solidă, crede Morozov. Cel puţin acestea vor fi capabile să-şi susţină o creştere economică chiar dacă la un nivel mai scăzut decât înainte de criză. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite