După Iran, şi Irakul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump pentru uciderea locotenentului lui Soleimani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

Un tribunal din Irak a emis joi un mandat de arestare naţional împotriva preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump, în cadrul anchetei asupra uciderii lui Abou Mehdi al-Mouhandis, puternicul comandant al forţelor pro-Iran din Irak, omorât anul trecut împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani, informează AFP.

Drona care a pulverizat vehiculele în care se aflau cei doi la 3 ianuarie 2020, pe aeroportul din Bagdad, a decolat la ordinul lui Trump, care şi-a exprimat după câteva zile satisfacţia în legătură cu faptul că au fost eliminaţi doi oameni dintr-un foc.

Tribunalul pentru anchete din Roussafa, sectorul estic din Bagdad, "a decis să emită un mandat de arestare împotriva preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, conform articolului 406 al Codului Penal irakian", detaliază un comunicat al Autorităţii judiciare. Acest articol prevede pedeapsa cu moartea pentru orice omucidere cu premeditare.

Tribunalul dă asigurări că a finalizat ancheta preliminară, dar că "investigaţiile continuă pentru a demasca alţi autori ai acestei crime, fie că sunt irakieni sau străini".

De un an de zile, forţele pro-iraniene din Irak nu încetează să-l acuze pe premierul irakian Moustafa al-Kazimi, pe atunci şef al serviciilor de informaţii, de complicitate la aceste asasinate, notează AFP.

Odată cu festivităţile de comemorare a unui an de la moartea celor doi, climatul politic din Irak, deja foarte tensionat în contextul apropierii alegerilor legislative promise în iunie, a devenit şi mai aspru. Mass-media pro-Iran promit "nume în scurt timp", în timp ce mai mulţi înalţi responsabili politici s-au acuzat reciproc în recente interviuri televizate.

Guvernul iranian a depus o cerere la Interpol pentru arestarea preşedintelui american în funcţie, Donald Trump, dar şi pe numele altor 47 de oficiali americani, relatează The Independent. Iranienii vor arestarea lui Trump pentru asasinarea lui Qasem Soleimani, în urmă cu un an.

„Iranul ia foarte în serios urmărirea şi pedepsirea celor care au comandat şi executat această crimă”, a declarat purtătorul de cuvânt al sistemului judiciar iranian, Gholamhossein Esmaili.

Iranul a mai făcut o astfel de solicitare şi în iunie, cerând atunci emiterea unui mandat internaţional de arestare pe numele lui Trump şi al altor oficiali de la Pentagon, acuzându-i pe aceştia de „crimă” şi „terorism”.

Interpolul a respins solicitarea din iunie, motivând că legea sa de funcţionarea interzice intervenţiile sau activităţile cu caracter vădit politic, militar, religios sau rasial.

În contextul în care Donald Trump urmează să părăsească funcţia prezidenţială în data de 20 ianuarie, unii oficiali iranieni cred că acesta ar putea fi cercetat de organismele internaţionale. De la începutul anului, regimul de la Teheran accentuează tensiunile cu SUA şi ceilalţi aliaţi ai săi – a anunţat că va relua activitatea de îmbogăţire a uraniului şi a sechestrat un petrolier sud-coreean în apropiere de coasta Omanului.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite