Douăzeci şi doi de foşti militari turci, condamnaţi la închisoare pe viaţă în dosarul loviturii de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari turci FOTO EPA-EFE
Militari turci FOTO EPA-EFE

Un tribunal din Ankara a condamnat miercuri la închisoare pe viaţă 22 de foşti militari cu privire la rolul pe care l-au jucat în lovitura de stat eşuată din 2016 împotriva preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, declară un avocat al preşedinţiei turce AFP.

Aceşti foşti militari condamnaţi fac parte dintre cei 497 de suspecţi judecaţi cu privire la puciul eşuat, dintre care o mare majoritate au servit în cariera lor în cadrul grăzii prezidenţiale.

Agenţia turcă de presă Anadolu a anunţat iniţial doar patru condamnări pe viaţă.

Cei 22 de foşti militari au fost găsiţi vinovaţi de mai multe capete acuzare de tribunalul de la Ankara, inclusiv de tentativă de răsturnare a ordinii constituţoinale şi de tentativă de omor a preşedintelui turc.

Parchetul i-a acuzat, de asemenea, de faptul că au efectuat un raid la postul public de televiziune TRT, de faptul că au obligat jurnalişti să difuzeze comunicatul puciştilor şi de atacarea cartierului general al Statului Major.

Lovitura de stat eşuată, la 15 iulie 2016, s-a soldat cu 248 de morţi, inclusiv 24 de pucişti.

Turcia îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în Statele Unite, de faptul că a orchestrat acestpuci ratat. Predicatorul respinge toate acuzaţiile.

Mii de persoane au fost arestat şi judecate, începând din 2016, cu privire la presupuse legături cu o mişcare a lui Gülen.

Peste100.000 de oameni au fost daţi afară sau suspendaţi din funcţia publică în urma unor acuzaţii de legături cu mişcarea lui Gülen.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite