Două ore până la atac: reconstituirea modului în care liderii Hamas au dat teroriștilor ordinul de a pătrunde în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul întocmit de o mână de lideri ai grupării islamiste Hamas nu a fost transmis oamenilor care urmau să-l pună în aplicare decât în dimineața de 7 octombrie, potrivit unei reconstituiri realizate de The Guardian a orelor de dinaintea atacurilor teroriste devastatoare asupra Israelului. 

Israelul a răspuns atacului devastator al Hamas cu bombardamente asupra nordului Gaza FOTO EPA-EFE
Israelul a răspuns atacului devastator al Hamas cu bombardamente asupra nordului Gaza FOTO EPA-EFE

Această reconstituire se bazează pe relatări din multiple surse: întâlniri cu oficiali israelieni din cadrul serviciilor de informații, experți, surse care au cunoștință directă de rapoartele de interogare a luptătorilor Hamas capturați, respectiv materiale publicate de Hamas și de armata israeliană.

Primele ordine au fost transmise înainte de ora 4 dimineața: toți cei care luaseră parte la sesiunile regulate de antrenament trebuiau să meargă să se roage la moscheile unde își făceau de regulă rugăciunile.

O oră mai târziu, pe când se lumina de ziuă și credincioșii se întorceau la casele lor, au fost emise noi instrucțiuni: la fel de simple, acestea au fost transmise verbal, de la om la om: luați armele și orice muniție pe care o aveți și adunați-vă în anumite puncte.

Până în acest moment, nimeni nu primise vreo informație despre ce urma să facă.

Potopul al-Aqsa, cea mai ambițioasă operațiune lansată de Hamas de când organizația islamistă extremistă a preluat controlul asupra Gaza, în 2007 a fost concepută de o mână de lideri veterani ai Hamas care au avut grijă să păstreze secretul până în ultimul moment.

Totodată, prin modul în care au fost transmise ordinele în acea dimineață, aceștia s-au asigurat că înșală mai departe vigilența uneia dintre cele mai puternice sisteme de supraveghere din lume și totodată împiedică orice fel de informații timpurii despre planurile Hamas să ajungă la rețeaua de spioni.

Decizia de a transmite verbal instrucțiuni miilor de militanți Hamas împrăștiați printre cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza a fost o altă măsură de precauție care s-a dovedit de mare importanță.

Instrucțiunile s-au răspândit în toată Gaza în cascadă, fiind date mai întâi comandanților „batalioanelor” de o sută de oameni sau mai mulți, apoi șefilor de plutoane de 20 sau 30 de oameni; la rândul lor, aceștia au informat comandanții care aveau în subordine o duzină de oameni. Aceștia din urmă au dat apoi de veste prietenilor, vecinilor și rudelor care li se alăturaseră la exercițiile bisăptămânale organizate în zeci de locații din enclavă.

Abia după ce oamenii s-au adunat în locurile precizate au fost distribuite muniții suplimentare și armament mai puternic. Mulți dintre ei manevraseră astfel de arme în lunile precedente și le returnaseră după fiecare lecție. În curând, aceștia erau înarmați cu grenade de mână și lansatoare de rachete, mitraliere grele, puști cu lunetă și explozibili.

La 6 dimineața s-au dat ultimele ordine. De data asta, scrise: bărbații trebuiau să pătrundă prin spărturile ce urmau să fie făcute cu explozibili sau buldozere în gardul de securitate ce despărțea Fășia Gaza de Israel și să atace soldații și civilii israelieni.

Un plan bine pus la punct

Deși multe dintre relatările cu privire la orele de dinaintea atacului sunt dificil de verificat și au fost contestate, experți respectați și independenți în materie Hamas au descris această reconstituire ca fiind destul de plauzibilă.

Succesiunea evenimentelor evidențiază amploarea planificării din spatele operațiunii și explică parțial multiplele eșecuri ale forțelor de securitate israeliene care au dus la moartea a 1.100 de civili și a 300 de soldați, notează The Guardian.

Unul dintre factori a fost numărul mare de persoane care au trecut prin deschizături - unele surse susțin că ar fi vorba de 3.000, între care membri ai Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), o facțiune aliată, dar independentă, care nu a fost anunțată în prealabil de atacuri, dar care s-a alăturat odată ce a aflat de străpungerea gardului de la graniță. Civilii s-ar fi revărsat și ei în Israel în mijlocul haosul general, încurajați de răspunsul lent al forțelor de securitate israeliene.

Ordinele scrise conțineau instrucțiuni detaliate pentru unitățile Hamas, dând la iveală un plan precis pus la punct de doi lideri veterani despre care Israelul crede că au fost principalii planificatori ai atacului: Yahya Sinwar, șeful general al Hamas în enclavă, și Mohammed Deif, comandantul brigăzilor militare al-Qassam și al echipelor de elită Nukhba.

Fiecare unitate a primit o țintă specifică - o bază militară, un kibbutz, un drum sau un oraș – alături de de hărți conținând detalii despre apărări și locații cheie. Acestea au fost întocmite în baza unor informații obținute de la simpatizanți care lucrează în Israel, susțin sursele citate. Se crede că festivalul unde teroriștii au făcut 260 de victime nu se număra printre țintele inițiale.

Trei sarcini

Trei sarcini principale au fost atribuite unor unități separate. Un prim grup a primit ordin să ia cu asalt bazele militare israeliene din jurul Gaza care nu dispuneau de personal suficient și erau nepregătite, sau să atace civilii în casele lor.

Hamas a pus o mare parte din violențele asupra civililor - și atrocitățile, inclusiv violurile și torturile - pe seama „criminalilor” care i-au urmat pe teroriști. Pe de altă parte, Forțele de apărare israeliene au publicat un interviu cu un atacator capturat care a declarat că „misiunea era să ucidă ... pe oricine vedeam”. După care a descris și împușcarea copiilor.

Alte unități au primit ordin să apere pozițiile împotriva forțelor militare israeliene care urmau să apară, adesea cu ambuscade pe drumuri cheie. Misiunea nu fusese concepută să fie sinucigașă, deoarece moartea atacatorilor nu era parte a operațiunii, un aspect din legea islamică pe care planificatorii l-au luat în considerare cu atenție, au declarat sursele.

Un al treilea set de unități a fost însărcinat cu capturarea a cât mai multor ostatici posibil și aducerea lor la gardul de la frontieră, unde echipe specializate așteptau pentru a-i prelua și transporta în vastul complex de tuneluri de sub Gaza. Se crede că aici sunt ținute peste 240 de persoane, inclusiv sugari, copii și bătrâni, precum și personal militar. Până în prezent, doar patru dintre ei au fost eliberați și unul a fost salvat.

Oficialii israelieni din domeniul securității consideră că liderii politici ai Hamas de peste hotare nu au fost informați cu privire la detaliile operațiunii și nici sponsorii Hamas din Iran, deși aceștia erau probabil conștienți de faptul că se lucra la un plan. „A fost un cerc foarte restrâns”, a declarat luna trecută o sursă apropiată de Hamas pentru Reuters.

Oficialii Hamas au declarat că planificarea atacului a început în urmă cu doi ani, după raidurile poliției israeliene la moscheea al-Aqsa din Ierusalim, al treilea cel mai sfânt loc al islamului. Surse israeliene spun că perioada de timp a fost mai scurtă - poate un an sau 18 luni - și că, în această perioadă, s-au făcut eforturi pentru a întări convingerea Israelului că Hamas și-a mutat atenția de la violența împotriva Israelului la dezvoltarea economică a Gaza.

La cinci zile după atac, un lider Hamas a susținut că a fost un atac preventiv lansat după ce organizația a aflat că forțele israeliene pregăteau un atac major asupra Gaza după sărbătoarea evreiască Sukkot.

Mulți experți - și surse de securitate israeliene - au declarat că Hamas a fost surprinsă de succesul său. Răspunsul lent al forțelor israeliene a permis unor unități să facă mai multe drumuri în Israel din Gaza pentru a aduce înapoi mai mulți ostatici, au declarat oficialii israelieni. Unii dintre civilii care au trecut în Israel au luat, de asemenea, ostatici, complicând eforturile actuale de salvare și negocierile, potrivit surselor israeliene și Hamas.

Nu există nicio dovadă că Hamas ar fi sperat să păstreze controlul asupra unor teritorii sau să declanșeze o insurecție mai amplă, deși unii combatanți au primit ordine să lupte până la capăt. În ciuda acestui fapt, un număr semnificativ de combatanți s-au predat. Oficialii israelieni refuză să spună câți, limitându-se la dezvăluirea că acești prizonieri au fost o sursă utilă de informații.

Hamas a ordonat unor atacatori să se retragă în momentul în care forțele israeliene au început să se mobilizeze, iar mulți comandanți de rang înalt s-au întors în Gaza. Din asta s-a putut deduce că, deși mulți membri ai brigăzilor Qassam și ai unităților Nukhba au fost uciși, cei mai mulți dintre lideri au rămas în viață. De atunci, unii au fost uciși în ofensiva FDI în Gaza, care a luat până acum peste 9 770 de vieți, inclusiv peste 4 000 de copii, potrivit autorităților sanitare locale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite