Fostul premier israelian Ehud Barak consideră că Israelul mai are doar câteva săptămâni la dispoziție pentru a învinge Hamas | POLITICO
0Israelul mai are la dispoziție doar foarte puțin timp pentru a învinge Hamas, declară fostul premier israelian, Ehud Barak. Fostul șef militar a sugerat, de asemenea, că doar o forță arabă multinațională ar putea asigura tranziția de putere între forțele israeliene și Hamas
Conform publicației Politico, ministrul israelian Benjamin Netanyahu ar putea să cadă în capcana unui „război lung și dificil”, în timp ce fostul lider Ehud Barak se teme că Israelul mai are doar câteva săptămâni la dispoziție pentru a elimina Hamas, deoarece opinia publică generală – mai cu seamă cea din SUA – se înclină rapid împotriva atacurilor din Gaza.
Într-un interviu exclusiv remis publicului în cadrul publicației citate, fostul prim-ministru și șef al Forțelor de Apărare a Israelului a sugerat, de asemenea, că o forță arabă multinațională ar putea fi nevoită să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, pentru a ajuta la introducerea unei reveniri a Autorității Palestiniene conduse de către Mahmoud Abbas.
Cu toate acestea, chiar și în cazul unei noi ordini politice în Gaza, Barak a subliniat, tranșant, că revenirea la o diplomație care vizează crearea unui “stat palestinian” este o perspectivă foarte îndepărtată.
SUA și forțele occidentale din ce în ce mai puțin dispuse să tolereze moartea civililor din Gaza
Barak, care a condus Israelul între 1999 și 2001, a observat că retorica oficialilor americani s-a schimbat în ultimele zile cu un cor tot mai mare de apeluri pentru o pauză umanitară între lupte. Simpatia generată față de Israel, survenită imediat după 7 octombrie, când Hamas a lansat cel mai mortal atac terorist asupra Israelului din istoria de 75 de ani a statului evreu, s-a diminuat treptat.
„Puteți vedea că fereastra toleranței se închide. Este clar că ne îndreptăm spre fricțiuni cu americanii în legătură cu ofensiva. America nu poate dicta Israelului ce să facă. Dar nu putem ignora SUA”, a spus el, referindu-se la rolul Washingtonului ca principal garant al securității Israelului. „Va trebui să ne înțelegem cu doleanțele americanilor în următoarele două sau trei săptămâni.”
Barak a adăugat că va dura luni sau chiar un an pentru a extirpa gruparea militantă islamistă Hamas – principalul obiectiv de război stabilit de premierul israelian Netanyahu și cabinetul său de război – dar a remarcat, concis, că sprijinul occidental slăbește din cauza numărului de morți civili în Gaza și, mai ales, a temerilor că Campania Israelului a declanșat un război mult mai larg și chiar mai catastrofal în regiune.
Ostaticii reținuți de Hamas o prioritate pentru țările occidentale
Națiunile occidentale sunt, de asemenea, îngrijorate de cetățenii lor dintre cei 242 de ostatici pe care Hamas îi ține prizonieri în Gaza, a continuat el.
„Ascultați tonul publicului - și în spatele ușilor este puțin mai explicit. Pierdem opinia publică în Europa și într-o săptămână sau două vom începe să pierdem guverne în Europa. Și după încă o săptămână, fricțiunile cu americanii vor ieși la suprafață”, a mai declarat Barak.
Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a pus problema unei „pauze umanitare” în campanie.
Și săptămâna aceasta, la a patra călătorie în Israel și a treia în regiune, din 7 octombrie, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a insistat asupra discuțiilor cu Netanyahu și cu “cabinetul de război israelian”, transmițându-le acestora că Israelul ar trebui să acorde prioritate protecției civililor din Gaza și să evite afectarea populației civile.
Veteran politic și militar
Ehud Barak posedă o experiență consistentă în a expertiza, deopotrivă, aliații și adversarii Israelului.
În calitate de prim-ministru, el a negociat cu liderul Organizației pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat, la Camp David, într-un summit din 2000 găzduit de președintele Bill Clinton, unde au fost aproape de a ajunge la un acord. Fost ministru al apărării și șef de personal, Ehud Barak a fost un comandant de elită și unul dintre planificatorii cheie ai Operațiunii Thunderbolt, cunoscută drept salvarea de la Entebbe, Uganda, unde pasagerii și echipajul unui avion cu reacție deținut de Air France au fost puși în siguranță după ce a fost deturnat de teroriști.