Ce rol a avut Forța Cibernetică a Hamas în atacul din 7 octombrie împotriva Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile cibernetice au fost printre primele tactici folosite de gruparea islamistă palestiniană Hamas în cadrul operațiunii „Potopul Al-Aqsa Flood” pe care a lansat-o pe 7 octombrie împotriva Israelului, potrivit publicației „Al Majalla”.

Israelul continuă ofensiva împotriva Hamas FOTO EPA-EFE
Israelul continuă ofensiva împotriva Hamas FOTO EPA-EFE

Unitatea specializată „Forța Cibernetică” din cadrul aripii militare a Hamas a sprijinit atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, potrivit companiei de securitate americane Cloudflare care a prezentat detalii despre atacurile cibernetice din dimineața de 7 cotombrie.

Acestea au constat în două atacuri de tipuri negarea distribuită a serviciului care blochează site-urile prin copleșirea cu cereri de informații: primul a durat 10 minute, cu 100.000 de cereri pe secundă, iar al doilea șase minute, cu un milion de cereri pe secundă.

Acestea au țintit atât site-uri web, cât și aplicații care furnizează informații esențiale și alerte populației civile.

Hamas a vizat o bază de date pe care ziarul NYT a numit-o „secretele și slăbiciunile Israelului” și care a fost o componentă esențială din planificarea operațiunii Potopul Al-Aqsa.

Hamas a avut „o cunoaștere uimitor de precisă a secretelor armatei israeliene”, ceea ce a contribuit la succesul operațiunii și a ajutat-o să pirateze țintit atunci când aceasta era în desfășurare pentru a întârzia răspunsul israelian pe 7 octombrie.

NYT și-a bazat concluziile pe interviuri cu mai mulți oficiali și soldați israelieni din cadrul serviciilor de informații, supraviețuitori, documente ale luptătorilor Hamas lăsate în urmă în timpul atacurilor și imagini găsite într-o cameră de filmat atașată la casca unuia dintre atacatorii Hamas.

Raportul a constatat că militanții știau cu precizie unde se află serverele de comunicații pe care de altfel le-au scos din funcțiune în mai multe baze militare.

În raportul NYT se mai spune că gruparea avea „o înțelegere surprinzător de sofisticată a modului în care funcționa armata israeliană, unde staționa anumite unități și chiar și timpul necesar pentru sosirea întăririlor”.

Ce a descoperit Cloudflare

Raportul companiei americane, intitulat "Atacuri cibernetice în războiul dintre Israel și Hamas", a constatat că o serie de site-uri și aplicații israeliene au fost implicate, în timp ce diverși hackeri pro-Palestina au atacat țara alături de Cyber Force.

Grupul AnonGhost a exploatat o vulnerabilitate a sistemului Red Alert, care îi avertizează pe israelieni cu privire la loviturile militare. Acest lucru le-a permis să trimită alerte înșelătoare unor utilizatori, inclusiv un avertisment privind un atac cu bombă nucleară.

În plus, hackerii foloseau ceea ce Cloudflare a numit "aplicații malițioase" care vizau telefoanele Android pentru a accesa informațiile sensibile ale utilizatorilor.

După o perioadă de acalmie, tehnicile de negare a serviciilor au fost folosite intens în zilele de după atac - aproximativ 56% dintre acestea având loc atunci - concentrate pe site-urile administrate de mass-media și canalele de radio și televiziune.

După mass-media, companiile informatice au fost a doua cea mai mare țintă a atacurilor de negare a serviciilor, urmate de bănci, companii de servicii financiare mai mari, firme de asigurări și site-uri guvernamentale.

Hamas a recunoscut oficial existența de opt ani a Forței Cibernetice pe 13 octombrie 2022, în timp ce l-a omagiat pe fondatorul acesteia, inginerul Jomaa Tahla, ucis în 2021 într-un raid israelian.

Un atac cibernetic pe scară largă a avut loc în conflictul din 2019 care a afectat 30.000 de ținte între care baze militare, site-uri web, instalații de securitate și alte obiective sensibile, potrivit unei liste a operațiunilor de succes publicate de brigăzile al-Qassam.

Hackerii Hamas au fost instruiți în Malaysia, Turcia și Iran.

Israelul a condus de-a lungul anilor operațiuni împotriva acestora după ce a recunoscut breșe de securitate informatice, între care Inimă Rănită (2018), când Mossadul l-a ucis pe Fadi Al-Batsh, un membru proeminent al Forței.

În 2021, Mossadul a încercat să îl răpească pe unul dintre liderii Cyber Force, Omar Al-Bilbeisi, un expert în calculatoare specializat în piratarea dispozitivelor Android. Acesta s-a confruntat cu o tentativă de răpire în Kuala Lumpur.

Apoi, în timpul operațiunii "Guardian of the Walls", israelienii l-au ucis pe fondatorul Cyber Force, Jomaa Tahla, care era și mâna dreaptă a liderului aripii militare a Hamas, Mohammed Deif.

Site-ul israelian Ynet a enumerat 20 de comandanți ai Forței Cibernetice uciși în 2021, într-un atac în care a fost distrusă clădirea folosită de grupare pentru antrenamente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite