Dictator tânăr, obiceiuri vechi. O nouă teorie despre dispariţia lui Kim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un FOTO EPA-EFE

Un jurnalist australian susţine că dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a dispărut timp de aproape trei săptămâni pentru a-şi scoate la suprafaţă „trădătorii”.

James Morrow, de la Sky News Australia, este de părere că liderul de la Phenian a permis în mod deliberat scurgerea unor informaţii despre moartea sa în scopul de a afla cum reacţionează anturajul său. El ar fi încercat să afle astfel dacă este înconjurat sau nu de trădători, aşa cum proceda pe vremuri tiranul sovietic Iosif Visarionovici Stalin. În opinia sa, următoarea etapă ar consta în efectuarea unor epurări.

Kim Jong-un a dispărut timp de 20 de zile. El şi-a făcut reapariţia în public la 1 mai, cu prilejul inaugurării unei fabrici de îngrăşăminte chimice. El a fost însoţit de mai mulţi oficial de rang înalt, inclusiv de sora sa mai mică Kim Yo-jong.

Kim Jong-un FOTO EPA-EFE

Kim tăind panglica la inaugurarea unei uzine de îngrăşăminte chimice la prima sa apariţie publică după 20 de zile FOTO EPA-EFE

Speculaţiile pe seama sa au apărut după ce a lipsit de la ceremoniile organizate la 15 aprilie pentru celebrarea bunicului său Kim Il-sung, o sărbătoare foarte importantă în Coreea de Nord.

O primă speculaţie a fost că liderul nord-coreean ar fi intrat în comă după o operaţie nereuşită pe inimă. Alte surse îl dădeau deja mort. Un oficial sud-coreean a declarat la rândul său că dictatorul din Nord ar fi fost rănit în timpul unui test de rachetă efectuat la 14 aprilie. A mai existat şi speculaţia că se ascunde de covid-19, boala provocată de noul coronavirus.

Toată această situaţie plină de zvonuri şi mister a apărut la scurt timp după efectuarea unei remanieri majore (1/3 din membri) în cadrul Comisiei Afacerilor Statului, organul situat deasupra tuturor celorlalte organe de conducere din Coreea de Nord.

În vârstă de 36 de ani, Kim Jong-un se află la putere din decembrie 2011. El conduce una dintre cele mai izolate ţări din lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite