Dezbatere „Foreign Policy“, la Adevărul Live: Economia Rusiei, în pragul prăbuşirii. Va da Putin înapoi ?
0Vladimir Putin a anunţat măsurile pentru salvarea economiei Rusiei profund afectate de sancţiunile occidentale şi de scăderea preţului petrolului.
Am vorbit astăzi, la dezbaterile Foreign Policy România, despre criza economiei ruse si despre impactul regional. Cum este afectată România, financiar, comercial şi din punct de vedere al investiţiilor străine? Cum va reacţiona Putin în privinţa crizei ucrainene şi ce trebuie să facă România din punct de vedere al securităţii sale?
Au participat la dezbatere gen. Alexandru Grumaz şi Doru Lionachescu, presedinte Capital Partners şi, de la Belgrad, Călin Neacşu, sef birou Balcanii de Vest, Agence France Presse (AFP), despre cresterea galopantă a influenţei chineze în Europa Centrală şi de Est. Discuţia a fost moderată de Oana Popescu, analist de politică international şi Ion M. Ioniţă, redactor-şef Foreign Policy Romania.
Urmare a raportului CIA, care a făcut valuri în lume, am avut o luare de ostatici la Sydney, imediat după a fost un măcel la o şcoală militară din Pakistan, unde au fost un număr fără precedent de victime copii şi avem, în aceeaşi perioadă, un stat Rusia care, după ce a încercat propria sa teroare în Ucraina, vede cum lucrurile se întorc abrupt împotriva sa: căderea rublei, a preţului petrolului. Încercăm să vedem cum este afectată România de criza din Rusia, care ne poate arde şi la buzunar în cel mai direct mod, începe Oana Popescu, analist de politică internaţională.
Aş începe cu motivul pentru care scade preţul petrolului. Echilibrul dintre cerere şi ofertă dictează preţul. Până în urmă cu două săptămâni s-a crezut că această scădere s-a datorat la un exces al ofertei. Însă, analiştii au devenit conştienţi că nu supraoferta este de vină, ci o încetinire a economiei mondială, mai precis a economiei chineze. Sunt profeţii care se autoîmplinesc. Dacă ar fi fost cazul supraofertei, totul ar fi fost bine, cu excepţia producătorilor de petrol. Dar, de fapt, reducerea preţului petrolului, este un indicativ al intrării în recesiune. Este un simptom al unei încetiniri, explică dl. Lionăchescu