Declarațiile halucinante ale unei femei care a plutit în derivă 5 săptămâni: „Am crezut că voi muri”

0
Publicat:

O femeie, pe numele său Hatemon Nesa, plânge în timp ce se lipește de fiica ei, în vârstă de 5 ani, Umme Salima, la un adăpost de salvare din provincia indoneziană Aceh. Sunt slăbite, după ce au plutit în derivă săptămâni întregi în Oceanul Indian, pe o barcă cu puțină mâncare și apă, relatează CNN.

barca cu care refugiatii rohingya au ajuns în Indonezia.
Barca cu care refugiatii rohingya au ajuns în Indonezia. Foto AFP (Arhivă)

„Pielea îmi putrezea și oasele îmi erau vizibile. Am crezut că voi muri pe acea barcă”, a declarat femeia. 

Hatemon Nesa plânge, de asemenea, și pentru cealaltă fiica a ei de 7 ani, Umme Habiba, pe care spune că a fost forțată să o lase în Bangladesh, într-o tabără de refugiați, fiindcă nu și-a putut permite mai mult decât cei 1.000 de dolari pe care i-au solicitat traficanții pentru a o transporta pe ea și pe fiica sa cea mică în Malaezia. 

Nesa și Umme Salima se numărau printre cei circa 200 de rohingya, membri ai unei minorități musulmane persecutate, care s-au îmbarcat în această călătorie periculoasă la sfârșitul lunii noiembrie din Cox's Bazar, o tabără de refugiați din Bangladesh, în care se află aproximativ un milion de persoane care au fugit de presupusul genocid săvârșit de armata din Myanmar

Dar, la scurt timp după ce au pornit în această călătorie, motorul s-a oprit, transformând ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie de șapte zile într-un calvar de o lună. 

Nesa a declarat că a văzut oameni înfometați sărind în apă într-o căutare disperată de hrană, dar nu s-au mai întors niciodată. În plus, aceasta a mărturisit că a fost martoră la moartea unui bebeluș după ce a băut apă sărată din ocean. 

Pe măsură ce treceau săptămânile, familiile pasagerilor și agențiile umanitare au solicitat ajutor guvernelor din mai multe țări, dar apelurile lor au fost ignorate. 

Ulterior, luni, 26 decembrie, barca a fost salvată de pescari indonezieni și de autoritățile locale din Aceh, conform Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).  

Din cei circa 200 de oameni care au pornit în această călătorie, doar 174 au supraviețuit, iar alți circa 26 au murit pe barcă sau sunt dispăruți. 

Supraviețuitorii primesc în prezent îngrijiri medicale în Aceh, însă rămâne neclar ce se va întâmpla cu ei în următoarele săptămâni și luni. 

Femeia speră că se va reîntâlni într-o bună zi cu cealaltă fiică a sa. 

Eram pe cale să mor. Allah mi-a dat o nouă viață”, a mai adăugat ea. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite