Refugiaţi ai minorităţii musulmane rohingya au fost găsiţi morţi sau daţi dispăruţi după ce o ambarcaţiune s-a scufundat în largul coastei Myanmarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumanari aprinse FOTO EPA-EFE
Lumanari aprinse FOTO EPA-EFE

Zeci de refugiaţi ai minorităţii musulmane rohingya au fost găsiţi morţi sau daţi dispăruţi după ce o ambarcaţiune la bordul căreia se aflau aproximativ 90 de persoane, inclusiv copii, s-a răsturnat şi s-a scufundat în largul coastei Myanmarului în weekend, potrivit presei locale, relatează Reuters.

Peste 20 de supravieţuitori au fost reţinuţi de autorităţile din regiunea Ayeyarwady din Myanmar, a relatatat agenţia de şitiri Radio Free Asia, finanţată de SUA, citând locuitorii din districtul de coastă Shwe Taung Yan.

Potrivit supravieţuitorilor, ambarcaţiunea, care se îndrepta spre Malaysia, a întâmpinat probleme la câteva zile după ce a plecat din Sittwe, statul Rakhine din Myanmar, pe 19 mai, relatează Ayeyarwaddy Times.

Până în prezent, cel puţin 14 cadavre au fost recuperate, dar peste 50 de persoane sunt încă date dispărute, relatează Radio Free Asia.

”Cea mai recentă tragedie arată încă o dată sentimentul de disperare resimţit de comunitatea rohingya în Myanmar şi în regiune”, a declarat Indrika Ratwatte, directorul UNHCR pentru regiunile Asiei şi Pacificului, într-un comunicat.

Au mai rămas doar aproximativ 600.000 de musulmani rohingya în Myanmar, o ţară predominant budistă, cu o lungă istorie de conducere militară.

Etnicii Rohingya au devenit apatrizi în Myanmar şi, ca urmare a violenţelor etnice şi persecuţiilor din trecut, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) estimează că 148.000 dintre ei sunt strămutaţi în interiorul ţării, mulţi trăind în tabere de refugiaţi.

Peste 730.000 de etnici rohingya au fugit în Bangladesh în 2017 pentru a scăpa de represiunea iniţiată de armată, despre care anchetatorii ONU au spus că a fost lansată cu ”intenţie de genocid” şi a inclus crime în masă şi violuri.

Myanmar a negat atrocităţile pe scară largă, motivând violenţa ca un răspuns la atacurile militanţilor rohingya.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite