Zeci de refugiați rohingya au eșuat pe o plajă din Indonezia după o lună pe mare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de refugiați rohingya - toți bărbați - au ajuns în derivă pe o plajă din vestul Indoneziei într-o barcă de lemn cu motorul stricat, spun oficialii locali.

Aceștia sunt descriși ca fiind înfometați și slăbiți după ce au petrecut o lună pe mare. Cel puțin trei bărbați au fost duși la spital, notează BBC.

Nu este clar dacă aceștia fac parte dintr-un grup de cel puțin 150 de rohingya care au eșuat pe mare în urmă cu câteva săptămâni.

Rohingya sunt o minoritate etnică persecutată în țara lor de origine, Myanmar (Birmania).

Barca de lemn cu 57 de bărbați la bord a debarcat duminică dimineața în provincia Aceh, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției locale, Winardy, pentru agenția de presă AFP.

„Barca avea motorul stricat și a fost purtată de vânt până la un țărm din satul Ladong din [districtul] Aceh Besar”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Ei au spus că plutesc în derivă pe mare de o lună”.

Un oficial local din domeniul imigrației a declarat pentru AFP că refugiații vor fi plasați temporar într-o unitate guvernamentală.

Alte relatări din mass-media spun că 58 de bărbați au ajuns în Aceh.

Nu s-a știut imediat de unde au navigat migranții, deși mulți dintre ei trăiesc în tabere de refugiați din Bangladesh, la aproximativ 1.900 km distanță.

Ambarcațiunea cu care refugiații au eșuat în Indonezia Foto AFP
Ambarcațiunea cu care refugiații au eșuat în Indonezia Foto AFP

Săptămâna trecută, ONU a îndemnat țările din jurul Mării Andaman, în Asia de Sud-Est, să ajute o mică barcă de pescuit care transporta cel puțin 150 de refugiați rohingya și care a plutit în derivă fără energie electrică timp de două săptămâni după ce a părăsit Bangladesh.

Oamenii de pe barcă, care au fost contactați prin telefon prin satelit, au declarat atunci că mai mulți pasageri, inclusiv copii, au murit deja. Aceștia au spus că rezervele de hrană și de apă se terminaseră.

Duminică, ONU și-a exprimat temerea că vasul de pescuit s-ar fi scufundat.

Mulți musulmani rohingya au fugit în Bangladesh în 2017 pentru a scăpa de o campanie de genocid lansată de armata din Myanmar.

În ultimele luni, aceștia au încercat să scape din taberele de refugiați supraaglomerate din sudul Bangladeshului, făcând călătorii pe mare cu risc ridicat în această perioadă a anului, după ce musonul din regiune a trecut.

Numărul lor a crescut din cauza deteriorării condițiilor din tabere, în timp ce mai mulți rohingya care se află încă în Myanmar încearcă, de asemenea, să plece după lovitura de stat militară de anul trecut din această țară.

Se știe că cel puțin cinci ambarcațiuni au plecat în ultimele două luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite