Declaraţia premierului israelian la investirea guvernului de coaliţie: „Este timpul să fie anexate părţi din Cisiordania“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul israelian Nenjamin Netanyanu
Premierul israelian Nenjamin Netanyanu

Guvernul de coaliţie israelian alcătuit de Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz a primit duminică votul Parlamentului, punându-se capăt unui impas politic de 18 luni. Noul Executiv a primit 73 de voturi „pentru” şi 46 „împotrivă”.

În luna aprilie, Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz au anunţat că au ajuns la un acord pentru a forma un guvern de coaliţie, după trei runde de alegeri neconcludente organizate în ultimul an în Israel. Conservatorul Netanyahu va rămâne în fruncţia de prim-ministru până pe 17 noiembrie 2021, apoi va fi înlocuit de liderul centrist Gantz.Benjamin 

Netanyahu, al cărui proces pentru acuzaţii de corupţie va începe duminica viitoare, va împărţi prin rotaţie şefia executivului cu rivalul său centrist Benny Gantz.

Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, va fi primul care va conduce noul guvern, pentru o perioadă de 18 luni, după care acesta ar urma să fie preluat de Gantz, de la Alianţa Albastru şi Alb, din noiembrie 2021.

Învestirea, programată iniţial să aibă loc joi, a fost amânată în ultimul moment, pentru a-i lăsa lui Netanyahu mai mult timp la dispoziţie pentru a repartiza portofoliile în interiorul Likud.

Benjamin Netanyahu, singurul şef de guvern din istoria Israelului inculpat în timpul mandatului, urmează să fie judecat din 24 mai pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte. El se declară nevinovat şi victima unei 'vânători de vrăjitoare'.

În discursul susţinut în faţa parlamentarilor, Netanyahu a spus: „Am decis să formăm un guvern de coaliţie şi să evităm a patra rundă de alegeri care ar fi cauzat dezbinare şi ar fi însemnat cheltuirea a 2 miliarde de shekeli. Oamenii au vrut un guvern de coaliţie şi vor primi unul”.

''Este timpul'' să anexăm părţi din Cisiordania, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu în faţa parlamentului reunit pentru un vot de încredere în guvernul de uniune naţională cu formaţiunea lui Benny Gantz, potrivit France Presse.

"Iată adevărul: aceste teritorii sunt acolo unde poporul evreu s-a născut şi s-a dezvoltat. Este timpul să aplicăm legea israeliană şi să scriem un capitol glorios în istoria sionismului", a declarat Netanyahu, utilizând astfel limbajul său obişnuit pentru a evoca anexarea coloniilor israeliene în Cisiordania.

Acordul de împărţire a puterii între Netanyahu şi Gantz prevede anunţarea, începând de la 1 iulie, a unei strategii pentru aplicarea proiectului american de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian. Respins de palestinieni, acest plan prevede în special anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către statul israelian.

În cursul ultimului deceniu, populaţia în coloniile israeliene a crescut cu 50%, depăşind 450.000 de persoane, care trăiesc adeseori în mod conflictul alături de peste 2,7 milioane de palestinieni.

"Adevărul, şi toată lumea îl ştie, este că sute de mii de rezidenţi din Iudeea-Samaria (termen utilizat de autorităţile israeliene pentru a desemna Cisiordania) vor rămâne pentru totdeauna acasă, oricare va fi acordul de pace găsit în final", a afirmat Netanyahu în faţa parlamentarilor.

Anexarea "nu ne va îndepărta de pace, ci ne va apropia de ea", consideră el.

Gantz s-a exprimat la rândul său despre pandemia de COVID-19 şi asupra necesităţii ca israelienii să fie uniţi, dar nu a amintit deloc de anexare.

Proiectul de anexare a fost discutat miercuri de şeful diplomaţiei Mike Pompeo, care a efectuat o vizită-fulger la Ierusalim, unde s-a întâlnit cu Gantz şi cu Netanyahu.

Palestinienii şi Iordania vecină au avertizat deja împotriva consecinţelor unui astfel de proiect. Cele mai multe ţări din Uniunea Europeană vor de asemenea să convingă Israelul să renunţe la el pentru evita necesitatea instituirii de sancţiuni împoriva acestei ţări. 

Netanyahu a dezvăluit că Tzipi Hotobely va fi „ministru al aşezărilor”, va gestiona problemele sioniste, şi că Tzachi Hanegbi va fi ministru fără portofoliu şi va primi responsabilităţile lui Hotovely când ea va deveni ambasador. El şi-a exprimat speranţa că un alt partid, alianţa Yamina, se va alătura guvernului.

De cealaltă parte, Gantz a spus: „Cea mai grea criză politică din Israel este încheiată”. El a declarat în faţa Parlamentului că a ales un guvern de coaliţie în locul unui război civil.

Yair Lapid, lider al presupusei opoziţii, i-a criticat pe foştii parteneri din Partidul Albastru şi Alb, Benny Gantz şi Gabi Ashkenazi, pentru că s-au alăturat acestui guvern.

„Juraţi astăzi loialitate unui om care, într-o săptămână, va fi judecat pentru mită şi fraudă. Într-o lume reală, nu îţi laşi copiii să se joace cu un astfel de om. În această clădire, el este prim-ministru”.

În noiembrie, Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru mită şi fraudă. Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru israelian, ar putea primi o condamnare cu până la 10 ani de închisoare pentru mită şi de maxim 3 ani pentru fraudă. El a negat toate acuzaţiile.

Duminică, Yariv Levin, apropiat al lui Netanyahu, a fost desemnat preşedintele Parlamentului, înlocuindu-l pe Gantz după o lună de la preluarea acestui rol.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite