Decizie istorică în Israel: Compania aeriană El Al, obligată de instanţă să nu-şi mai invite pasagerii să-şi schimbe locul din cauza sexului lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avion al companiei aeriene israeliene El Al FOTO matzav.com
Avion al companiei aeriene israeliene El Al FOTO matzav.com

O instanţă din Ierusalim a ordonat miercuri companiei aeriene El Al să nu mai accepte cererile bărbaţilor evrei ultraortodocşi de a nu sta alături de alte femei decât soţiile lor în timpul călătoriei, transmite i24NEWS.

Decizia a fost luată după ce Renée Rabinowitz, o supravieţuitoare a Holocaustului, a depus plângere pentru discriminare împotriva El Al, afirmând că s-a simţit „înjosită“ în timpul unui zbor.

„În niciun caz un membru al echipajului nu poate cere unui pasager să-şi părăsească locul pentru că un alt pasager, de alături, nu vrea să stea alături de el din cauza sexului său“, se arată în decizia dată de judecătoarea Dana Cohen-Lekah. „Această politică este o încălcare a legii împotriva discriminărilor“, se mai arată în decizie.

Judecătoarea a dat astfel dreptate Centrului de Acţiune Religioasă a Israelului (IRAC), care a intentat procesul, atrăgând atenţia că este vorba de o practică ilegală în virtutea legislaţiei israeliene.

Renee Rabinowitz FOTO The New York Times

Renée Rabinowitz FOTO The New York Times

Procesul a fost deschis după ce Renée Rabinowitz, în vârstă de 81 de ani, s-a plâns în decembrie 2015 de faptul că un însoţitor de zbor al El Al i-a cerut să-şi schimbe locul în timpul unei curse New York - Tel Aviv la cererea unui evreu ultraortodox alături de care ar fi trebuit să stea.

Rabinowitz, a cărei familie a fugit în 1941 la New York din cauza naziştilor şi care locuieşte în prezent la Ierusalim, şi-a schimbat benevol locul, însă i-a cerut socoteală pilotului după aterizare.

„L-am întrebat de ce fac acest lucru, întrucât nu este corect. El mi-a răspuns că nu depinde de personal, ci de conducere“, povestea la acea vreme Rabinowitz pentru „Times of Israel“.

Ea şi-a prezentat ulterior cazul lui Anat Hofman, directoarea IRAC, o asociaţie care luptă pentru recunoaşterea şi apărarea iudaismului reformat în Israel şi care s-a constituit parte civilă în proces.

Compania El Al a susţinut în instanţă că se opune oricărei forme de discriminare contra pasagerilor şi că însoţitorii săi de zbor „se află în prima linie pentru a servi marea varietate a pasagerilor“ care călătoresc cu avioanele sale.

Avocatul IRAC a cerut ca El Al să o despăgubească pe Rabinowitz cu 50.000 de shekeli (11.700 de euro), spunând că s-a simţit înjosită.

În schimb, compania i-a propus o reducere de 200 de dolari la următorul zbor, adăugând că însoţitorul de zbor i-a semnalat că nu este obligată să-şi schimbe locul.

Rabinowitz a primit în cele din urmă o despăgubire de 6.500 de shekeli (1.620 de euro).

„Sunt mulţumită că judecătoarea a înţeles în ce constă problema. Ea a înţeles că nu e vorba de bani, ci ca El Al să-şi schimbe politica, ceea ce i s-a ordonat să facă“, a declarat ea pentru „The New York Times“.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite