De ce refuză Tunisia ajutoarele UE pentru combaterea imigraţiei ilegale. „Este fără respect”

0
Publicat:

Comisia Europeană ar fi urmat să acorde Tunisiei suma de 105 milioane de euro, prevăzută într-un acord pentru combaterea imigraţiei ilegale. Țara a refuzat însă fondurile, potrivit unui anunț făcut luni seara, de președintele Kais Saied.

Tunisia refuză banii oferiți de Uniunea Europeană FOTO Profimedia
Tunisia refuză banii oferiți de Uniunea Europeană FOTO Profimedia

Statul ar fi urmat să primească, inițial, doar o parte din bani. Concret, din cele 105 milioane de euro ajutoare, prevăzute în acordul pentru combaterea imigraţiei ilegale, Comisia Europeană a anunțat, pe 22 septembrie, că va începe să „aloce rapid” aproximativ 42 de milioane de euro, potrivit AFP.

La această sumă se adaugă 24,7 milioane de euro, deja planificați în cadrul programelor în curs.

Preşedintele tunisian, Kais Saied, s-a arătat jignit de nerespectarea acordului, încheiat în iulie între cele două părţi. El a declarat, luni seara, că suma este una „derizorie”, asemănătoare cu „mila”, și a refuzat fondurile alocate de Uniunea Europeană.

„Tunisia care acceptă cooperarea nu acceptă nimic care să semene cu mila sau bunăvoinţa, deoarece ţara noastră şi poporul nostru nu vor simpatie şi nu o acceptă atunci când este fără respect. În consecinţă, Tunisia refuză ceea ce a fost anunţat în ultimele zile de UE”, a spus el, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

Președintele a purtat discuții pe această temă și cu ministrul de Externe, Nabil Ammar.

El a explicat că acest refuz a venit „nu din cauza sumei mici (...), ci pentru că această propunere contravine acordului semnat la Tunis şi spiritului care a domnit în timpul conferinţei de la Roma”, din luna iulie.

Potrivit Comisiei Europene, fondul ar fi fost utilizat parţial pentru a reabilita ambarcaţiunile folosite de paza de coastă tunisiană şi pentru a coopera cu organizaţiile internaţionale atât pentru protecţia migranţilor, cât şi pentru operaţiunile de returnare a acestor exilaţi din Tunisia în ţările lor de origine.

Acest protocol de înţelegere între Tunisia şi UE prevede, de asemenea, un ajutor bugetar direct de 150 de milioane de euro în 2023, în timp ce ţara se confruntă cu dificultăţi economice grave.

Kais Saied a mai adăugat că ţara sa „face tot posibilul pentru a destructura reţelele criminale de traficanţi de persoane”.

Tunisia este, alături de Libia, principalul punct de plecare pentru mii de migranţi care traversează Mediteranei centrală spre Europa şi sosesc în Italia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite