De ce Rafah, ultimul bastion Hamas în Gaza, este cheia supraviețuirii sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a anunțat că se pregătește de o ofensivă în orașul Rafah, la granița cu Egiptul, ultimul bastion controlat de Hamas în Fâșia Gaza. Devenit un loc refugiu pentru majoritatea civililor, este și ultima fortăreață a Hamas, una vitală pentru supraviețuirea sa și cheia pentru a continua să conducă Gaza, relatează Jerusalem Post.

Bombardamente israeliene la Rafah FOTO Profimedia
Bombardamente israeliene la Rafah FOTO Profimedia

În multe părți din Gaza, Hamas a fost înfrânt în special la nivelul batalioanelor, unitățile tactice prin care controla enclava - astfel, din 24, se crede că 18 au fost fie învinse, fie distruse. Nu este valabil și în cazul zonei strategice Rafah prin care intră ajutoarele umanitare și asupra căreia încă are control.

Este o zonă de importanță vitală pentru mișcarea militantă, întrucât, în afara controlului asupra ajutorului umanitar, a constituit și o poartă de intrare pentru arme sau bunuri de contrabandă.

Eventualitatea unei încleștări între Hamas și armata israeliană la Rafah este urmărită cu sufletul la gură în regiune. De pildă, Al-Ain media din Emiratele Arabe Unite, relatând despre pregătirile israeliene în vederea lansării unor operațiuni terestre, s-a întrebat dacă nu cumva „numărătoarea inversă a început”. 

„Temerile cresc de câteva zile cu privire la un atac israelian asupra orașului Rafah, la granița cu Egiptul”, unde se adăpostesc majoritatea locuitorilor din Fâșia palestiniană, după ce aceștia au fost nevoiți să fugă spre sud

Postul Al-Jazeera din Qatar, unde locuiesc lideri cheie ai Hamas, a citat declarațiile ONU precum că trebuie făcut „tot posibilul” pentru a evita un atac israelian asupra Rafah. The New Arab, un portal  online, a relatat la rândul său că Egiptul a avertizat Israelul cu privire la Rafah și că acțiunile israeliene în această zonă ar putea periclita tratatul de pace dintre cele două țări.

Astfel, este limpede că problema umanitară este un considerent important. Și, în condițiile în care palestinienii s-ar fi putut refugia și în zona umanitară de lângă coastă Al-Mawasi, cert este că Hamas are beneficii de pe urma unui număr atât de mare de civili strămutați intern care să le fie scuturi umane.

Dorința Hamas e să supraviețuiască în Gaza. În același timp, e conștientă că a pierdut controlul asupra multor zone - de pildă, nordul, unde a făcut încercări să se infiltreze și să mențină ordinea civilă. Din punctul de vedere al unităților teroriste, a suferit pierderi mari. Și cu cât a pierdut mai mult teren cu atât și-a crescut cererile: acum dorește un armistițiu prelungit care să ducă la sfârșitul războiului și eliberarea ostaticilor în trei etape în schimbul deținuților din închisorile israeliene.

Totodată, încearcă să obțină concesii precum împiedicarea supravegherii israeliene în Gaza și ajutor suplimentar și sprijin pentru reconstrucție.

Ăsta a fost și planul Hamas: să stea ascuns câteva luni până când presiunea internațională va determina Israelul să cedeze, după care să revină ca și altădată.

În acest context, să reziste la Rafah este cheia pentru ca Hamas să continue să guverneze Gaza.

În consecință, are nevoie să aibă controlul asupra ajutorului umanitar, pentru că este și mijlocul prin care îi poate controla pe civilii din Gaza. În plus, de-a lungul anilor, a lucrat pentru a crea un parteneriat simbiotic cu organizațiile umanitare internaționale astfel încât să aibă capacitatea de a construi tuneluri și a depozita arme și a delega munca umanitară la suprafață către voluntarii internaționali. În acest fel, toată lumea câștigă, iar Hamas dă senzația că permite ca oamenii să fie ajutați.

Jerusalem Post citează un articol The Guardian care ar fi revelator în privința legăturilor strânse între Hamas și organizațiile umanitare și cum acestea ar descrie în termeni pozitivi colaborarea cu Hamas.

„Agențiile umanitare care încearcă să distribuie alimente, combustibil și alte produse de primă necesitate persoanelor strămutate în sudul Gaza continuă să trateze cu oficiali numiți de Hamas. Hamas asigură în continuare escorte de poliție pentru convoaie." O altă organizație internațională membră a Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Gaza este citată spunând că „există o prăbușire generalizată a legii și a ordinii. Criminalitatea în general este în creștere”.

Potretizarea Hamas ca fiind „legea și ordinea” în Gaza eare relevanță pentru a înțelege felul în care controlul asupra Rafah o ajută să păstreze puterea în Gaza. Hamas trebuie să controleze robinetul de ajutor și cooperarea cu diverse organizații internaționale în măsura în acestea au dezvoltat o  dependență reciprocă.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite