David Cameron: „Marea Britanie este pregătită să lupte pentru Insulele Malvine”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul britanic a reamintit că Marea Britanie rămâne una dintre principalele puteri militare FOTO Reuters
Premierul britanic a reamintit că Marea Britanie rămâne una dintre principalele puteri militare FOTO Reuters

Războiul pentru Insulele Malvine între britanici şi argentinieni continuă. Premierul britanic, David Cameron, a anunţat că Marea Britanie este pregătită, dacă va fi necesar, să lupte pentru păstrarea acestor insule.

Cameron a declarat pentru BBC1 că Marea Britanie este foarte hotărâtă să apere arhipelagul din Atlanticul de Sud şi a reamintit că, în ciuda reducerilor de cheltuieli din ultima perioadă, Regatul Unit dispune în continuare de "al cincilea cel mai mare buget al apărării din lume". „Primesc rapoarte în mod periodic în ceea ce priveşte această problemă, pentru că vreau să mă asigur că apărarea noastră e puternică”, a declarat premierul britanic.

Întrebat dacă Marea Britanie va lupta pentru păstrarea arhipelagului, Cameron a răspuns: "Sigur că da, avem importante mijloace de apărare, ceea ce este primordial, avem avioane de vânătoare şi trupe staţionate pe Insulele Falkland". Insulele Falkland este denumirea britanică pentru Insulele Malvine.

Tensiunile s-au accentuat în ultimele luni între Marea Britanie şi Argentina, cu ocazia apropierii comemorării a 30 de ani de la conflitul dintre cele două state pentru suveranitatea arhipelagului. Confruntările armate s-au derulat în intervalul aprilie - iunie 1982 şi s-au soldat cu moartea a 649 de argentinieni, 255 de britanici şi trei locuitori ai insulelor disputate.

Într-o scrisoare recentă, publicată în cotidianul britanic „The Guardian” sub formă de broşură, preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, a contestat încă o dată suveranitatea britanică asupra arhipelagului, spunând că Regatul Unit exercită „un colonialism demn de secolul XIX”. Kirchner aminteşte că în 1965, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat „o rezoluţie, invitând cele două ţări să găsească o soluţie la această dispută” asupra suveraniţăţii insulelor, iar aceasta a fost urmată de „multe alte rezoluţii" şi a îndemnat cu această ocazie, din nou, Marea Britanie să le "respecte".

În replică, premierul britanic a declarat că locuitorii insulelor Falkland vor organiza în primăvară un referendum şi a spus că speră ca Kirchner să ţină cont de acel referendum. „Sper că preşedinta argentiniană va recunoaşte că locuitorii din Falkland trebuie să îşi aleagă viitorul (...) Dacă vor alege să rămână în Marea Britanie, îi voi sprijini sută la sută”, a mai spus Cameron.

Arhipelagul din Atlanticul de Sud este format din două insule principale - Falkland de Est şi Falkland de Vest - şi alte 700 de insule mai mici. Capitala şi oraşul principal este Stanley, situat pe insula Falkland de Est.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite