Cum va arăta Neom - oraşul unicat în lume, fără maşini şi străzi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neom oras viitor arabia saudita foto daily mail

Arabia Saudită va începe construirea unui oraş eco, unicat în lume. Valoarea investiţiei ajunge la 500 de miliarde de dolari.

Neom, oraşul eco al viitorului, nu va avea străzi, maşini şi nici emisii de carbon. 

Arabia Saudită a început să lucreze la un oraş al viitorului, care va fi lipsit de maşini şi drumuri şi va fi alimentat cu energie 100% curată, locuitorii fiind aşteptaţi să se mute încă din 2024, relatează Daily Mail. 

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat pentru prima dată, în luna ianuarie, planurile pentru The Line, o serie lungă de 105 mile de zone urbane de-a lungul unei "coloanei vertebrale" centrale, prima parte a proiectului Neom. Acum se lucrează la realizarea celor trei straturi liniare ale oraşului: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură.

Oraşul viitorului se întinde de la munţii din nord-vestul Arabiei Saudite până la Marea Roşie, grupurile de comunităţi agregate ale The Line vor găzdui în total până la 1 milion de persoane, conectate prin tranzit de mare viteză şi "soluţii de mobilitate autonomă".

Şcolile, restaurantele, magazinele şi alte destinaţii ar fi toate la o plimbare de cinci minute şi "nicio călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute". Este o formă liniară, iar infrastructura subterană va ajuta la conservarea a 95% din peisajul natural, au spus dezvoltatorii.

Arabia Saudită va investi între 100 şi 200 de miliarde de dolari în The Line, care se estimează că va genera 380.000 de noi locuri de muncă şi va creşte PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030.

The Line este gândită ca prima parte a Neom, un oraş-stat planificat de 500 de miliarde de dolari care ar acoperi 10.000 de mile pătrate din provincia Tabuk a Arabiei Saudite, în apropierea graniţelor sale cu Iordania şi Egipt.

Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau "nou", şi mustaqbal, arabă pentru "viitor". Planurile includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal.

Peisajul puternic al regiunii va fi transformat de maşini de însămânţare a norilor, cea mai mare grădină de corali din lume, nisip strălucitor în întuneric şi o lună artificială uriaşă care se aprinde noaptea.

Oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară, şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil.

Începerea construcţiei Neom a fost anunţată iniţial în primul trimestru al anului 2021, dar ele sunt în desfăşurare abia acum. Urmează declararea acestui oraş ca „zonă liberă", cu legi diferite decât restul Arabiei Saudite, lucru care s-ar putea întâmpla la începutul anului 2022.

Citeşte şi: 

Un fost şef al spionajului saudit face acuzaţii grave la adresa prinţului moştenitor Mohammad bin Salman: A plănuit să-l asasineze pe regele Abdullah

Atacuri cu dronă soldate cu zece răniţi la un aeroport din Arabia Saudită

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite