Criza economică a ajuns şi în Israel. Ministrul Finanţelor vrea reducerea bugetului Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata israeliană ar putea primi mai puţini bani
Armata israeliană ar putea primi mai puţini bani

Proaspătul ministru israelian al Finanţelor, Yair Lapid, liderul partidului Yesh Atid, care a acceptat cu greu această funcţie în locul portofoliului Externelor, se confruntă cu prima provocare guvernamentală- reducerea masivă a cheltuielilor bugetare.

Deşi mai târziu decât alte ţări, Israelul a fost afectat de criza economică, iar soluţionarea marelui deficit bugetar nu se poate face decât prin întroducerea unor măsuri de austeritate.  Şi printre ele trebuie să figureze şi reducerea bugetului Apărării. Nici un alt ministru al Finanţelor nu a reuşit până acum să facă acest lucru. Bugetul Apărării reprezintă o şesime din întregul buget al Israelului.

Reducerea bugetului  militar care a însumat 60,5 miliarde de şekeli (aproximativ 16 miliarde de dolari) în 2012 a fost prioritatea Ministerului de Finanţe în ultimii ani şi, apreciază experţii, este mai necesară ca oricând astăzi când în buget există imense goluri neacoperite. În ultimii ani deţinătorii portofoliului Finanţelor l-au sfătuit pe Netanyahu să reducă bugetul militar cu trei miliarde de şekeli. Premierul nu i-a refuzat dar nici nu a făcut nimic.

  Lapid doreşte o reducere de 1,3-1,4 miliarde de dolari ai bugetului militar. Deocamdată, împreună cu ministrul apărării Moshe Yaalon şi cu premierul Netanyahu au ajuns la un consens cu privire la necesitatea luării acestei măsuri şi urmează ca după sărbătorile de Paştele evreiesc, să se întâlnească din nou şi să analizeze situaţia.

Echipă specială de negociatori

S-a hotărât formarea unei echipe speciale la care să participle atât reprezentanţii finanţelor cât şi ai militarilor pentru a încerca să-şi apropie poziţiile. Acestea trebuie să răspundă atât cerinţelor legate de situaţia economică dificilă cât şi necesităţilor de securitate ale Israelului. Ministerul de Finanţe vrea o reducere a cheltuielilor bugetare  în următoarele luni de opt miliarde de dolari, inclusive a bugetului apărării. 

Oficiali din Departamentul de buget al Ministerului de Finanţe ar dori şi reducerea serviciului militar obligatoriu al bărbaţilor cu şase luni (deci un total de 30 de luni) , cel puţin la anumite unităţi, să desfiinţeze unele beneficii de care se bucură ofiţerii de carieră şi să unifice reprezentanţele din străinătate ale  Ministerului Apărării şi armatei israeliene.

Potrivit unor experţi, pentru ca Yair Lapid să reuşească acolo unde predecesorii săi au eşuat, el ar trebui să prezinte situaţia în faţa întregului Cabinet şi să o supună la vot. La ora actuală, în Guvern există miniştri care înţeleg atât necesităţile economice cât şi cele de securitate, oameni ca Naftali Bennett, Tzipi Livni, Yuval Steinitz, şi Silvan Shalom – care ar trebui să participle la discuţii.

În plus, spre deosebire de foştii miniştri de finanţe, Lapid are în spate un sprijin politic puternic al alegătorilor, ceea ce le-a lipsit predecesorilor săi. Împreună cu miniştrii care probabil că-l vor susţine, el va putea să-şi impună punctul de vedere şi să reuşească să reducă imensul buget militar, în limite rezonabile, fără să afecteze securitatea ţării.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite