Criza coreeană. Phenianul întrerupe canalele de comunicare cu Seulul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud FOTO EPA-EFE
Graniţa dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud FOTO EPA-EFE

Coreea de Nord a întrerupt marţi dimineaţă canalele de comunicare, în special militare, cu Coreea de Sud, catalogată din nou drept „duşman”.

Regimul condus de Kim Jong-un „va tăia complet legăturile dintre autorităţile din Nord şi cele din Sud”, precum şi alte canale de comunicare, în special dintre forţele armate ale celor două state sau partide politice aflate la putere la Seul şi Phenian, anunţa luni agenţia nord-coreeană de presă KCNA, preluată de AFP.

Această măsură a intrat în vigoare marţi la ora locală 12.00 (06.00 ora României).

Ea intervine într-un moment în care relaţiile dintre cele două ţări vecine se află în impas, în pofida a trei summituri, în 2018, între dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Phenianul a avertizat săptămâna trecută că va închide biroul de legătură transfrontalier şi că va lua măsuri suplimentare pentru a face Seulul „să sufere”.

Kim Yo-jong, influenta soră a lui Kim Jong-un, a ameninţat la rândul ei cu ruperea acordului militar dintre cele două ţări dacă Seulul nu împiedică activiştii să trimită manifeste anti-Phenian peste frontieră.

Coreea de Nord a suspendat majoritatea contactelor cu Coreea de Sud după eşecul summitului dintre Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, în februarie 2019, la Hanoi (Vietnam), care a lăsat în punct mort tratativele privind programul nuclear nord-coreean.

Cei doi s-au mai întâlnit în iunie 2018 în Singapore într-un summit menit mai mult istoriei - prima întâlnire între un dictator de la Phenian şi un lider de la Casa Albă - decât aducerii păcii în Peninsula Coreea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite