Creşterea nivelului de trai al nord-coreenilor, „prioritate absolută“ pentru Kim Jong-Un

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a făcut din creşterea nivelului de trai al conaţionalilor săi „o prioritate absolută“, în timpul alocuţiunii de vineri, susţinută cu ocazia Noului An, şi în care a evitat orice fel de referire la ambiţiile nucleare ale Phenianului, transmite AFP.

Retorica belicoasă obişnuită a liderului nord-coreean nu a lipsit cu totul din intervenţia sa televizată, care a durat 30 de minute. Dar principalul său mesaj a fost acela că este nevoie de dezvoltare economică, într-o ţară în faliment, comentează France Presse, citată de Agerpres.

„Printre milioanele de sarcini pentru naţiune, Partidul Muncitorilor din Coreea are drept prioritate absolută creşterea nivelului de trai“ al populaţiei, a spus Kim. „Trebuie să provocăm o reluare a dezvoltării economice“, a adăugat liderul de la Phenian. Alocuţiunile lui Kim din anii trecuţi conţineau apeluri similare. Însă, ca de obicei, Kim nu a oferit detalii în legătură cu modul în care doreşte să-şi atingă obiectivele, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Sudul, Kim s-a declarat deschis discuţiilor, avertizând totodată Seulul cu privire la orice iniţiativă care ar putea pune sub semnul întrebării acordul intercoreean care a permis în august evitarea unei confruntări armate. El a insistat din nou pe ameninţarea pe care o reprezintă în opinia sa manevrele militare anuale ale Coreii de Sud cu Statele Unite ale Americii.

Liderul nord-coreean nu a făcut nicio referire explicită la programul nuclear al ţării sale, dar a subliniat importanţa „de a dezvolta mijloace mai variate de atac militar“. În schimb, Kim a anunţat că executivul pregăteşte organizarea unui congres al Partidului Muncitorilor, în perioada mai-octombrie, primul de acest fel în 36 de ani. Potrivit Kyodo, este de aşteptat ca la acest congres Kim să prezinte noi politici şi o nouă serie de înalte oficialităţi.

Îmbrăcat într-un costum negru în stilul Mao, Kim Jong-Un, cu ochelarii pe nas, şi-a pronunţat discursul — întrerupt periodic de ropote de aplauze, cel mai probabil înregistrate, dat fiind că în imaginile difuzate de televiziunea de stat KCTV nu părea să fi avut şi public — din spatele unui pupitru de lemn, în clădirea comitetului central al partidului unic din Phenian.

Discursul din acest an a fost al patrulea şi, spre deosebire de mesajele precedente, care au fost transmise dimineaţa, acesta a fost difuzat la prânz, menţionează Kyodo. Mesajul televizat din 2013 al lui Kim a fost primul în aproape două decenii transmis de un lider nord-coreean. Defunctul său tată, Kim Jong Il, nu s-a adresat poporului de Anul Nou prin intermediul televiziunii în timpul celor 17 ani cât a condus ţara. În schimb, Kim Jong Il scria un editorial pe teme politice şi sociale pe care îl preluau toate ziarele importante din ţară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite