Craterul „Gura Iadului” crește în dimensiuni și îi îngrozește pe localnici. Cu cât se mărește în fiecare an prăpastia sinistră
0Prăpastia gigantică s-a deschis în satul Batagay din Yakutia, Rusia, iar localnicii se tem că acest crater în creștere este un semn de ceva mai sinistru.
O prăpastie uriașă care s-a deschis în Siberia continuă să crească, lăsând localnicii îngrijorați pentru siguranța lor. Groapa monstruoasă din apropierea orașului Batagay, Rusia, a fost supranumită în mod amenințător „gura Iadului”, potrivit dailyrecord.co.uk.
Locuitorii au tras un semnal de alarmă cu privire la prăpastia colosală, care a fost observată pentru prima dată în anii 1960 din cauza dezghețului permafrostului, după ce pădurea din jur a fost defrișată.
Zona din jurul craterului Batagaika a fost permanent înghețată încă din Epoca glaciară cuaternară, care a avut loc acum 2,58 milioane de ani. Însă, după defrișare, lumina soarelui a început să lovească solul și să topească gheața din sol.
Acest lucru a provocat o scădere a terenului și a dus la îngrijorări majore. Acesta este monitorizat încă din anii 1980, dar tăietura devastatoare continuă să crească în dimensiune, modificând dramatic peisajul local, relatează Mirror.
Din cauza efectelor încălzirii globale asupra temperaturilor, în curând ar putea apărea mai multe „guri ale iadului” pe glob. Pe măsură ce temperatura Pământului continuă să crească, o mai mare parte a suprafeței sale ar putea fi afectată de temperaturile mai ridicate, ceea ce ar putea duce la topirea gheții aflate la mare adâncime.
În prezent, craterul Batagaika măsoară aproximativ un kilometru în lungime și 86 de metri în adâncime. Pământul expus relevă straturi de sol care datează de acum 120.000 până la 200.000 de ani și posibil până la 650.000 de ani, conform datării preliminare a celui mai mic strat.
Dacă se confirmă, aceasta ar fi cea mai veche zonă scufundată descoperită în Eurasia. Mișcarea de prăbușire nu este stabilizată și nu poate fi oprită, în prezent crește cu aproximativ 20-30 de metri în fiecare an.
Extinzându-se într-un asemenea ritm, craterul va continua să înghită tot ce se află în jurul său până când se va așeza. Îngrijorător este faptul că localnicii au raportat că au auzit bubuituri tulburătoare venind dinspre sit.
Poporul Yakut care locuiește în zonă are credințe supranaturale despre o lume a spiritelor. Cultura lor este bine conectată cu mediul înconjurător și se bazează pe vânătoare, vânătoare cu capcane și pescuit pentru subzistență.
Cercetătorul Julian Murton a studiat deschiderea și a găsit doar piatră și, în ciuda temerilor legate de „gura iadului”, nu a găsit nicio poartă sau pasaj în partea de jos.
O expediție efectuată în 2018 de către Universitatea Federală de Nord-Est și Universitatea Kindai din Japonia a găsit un pui de cal conservat în gheața Batagay. Puiul avea aproximativ 42.000 de ani și avea părul păstrat și organele interne intacte.
Oamenii de știință au reușit chiar să extragă sânge lichid din corpul conservat.