Coronavirus. Situaţie gravă în Brazilia: al doilea ministru al Sănătăţii demisionează în mai puţin de o lună din cauza unor certuri cu Bolsonaro. Lula se teme de un „genocid”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jair Bolsonaro, omul care preferă economia în locul vieţii FOTO EPA-EFE
Jair Bolsonaro, omul care preferă economia în locul vieţii FOTO EPA-EFE

Ministrul brazilian al Sănătăţii Nelson Teich şi-a anunţat demisia, vineri, după nicio lună de mandat. La fel ca predecesorul său, a renunţat la post din cauza unor divergenţe cu preşedintele Jair Bolsonaro, care desconsideră pericolul reprezentat de noul coronavirus. Situaţia însă devine dramatică în Brazilia, care riscă să devină unul dintre principalele focare de covid-19 din lume.

Nelson Teich a declarat vineri că îşi depune mandatul de ministru al Sănătăţii. El a decis să demisioneze atât pe fondul unor divergenţe cu Jair Bolsonaro, cât şi în contextul agravării situaţiei în ţară.

Predecesorul său Luiz Henrique Mandetta a preferat la rândul său se retragă din cauza unor neînţelegeri publice cu şeful statului pe tema gestionării situaţiei legate de noul coronavirus, transmite Reuters.

În opinia lui Jair Bolsonaro, noul coronavirus este o „gripă uşoară”. Prin urmare, el face presiuni pe toate planurile pentru ridicarea măsurilor de izolare şi reluarea activităţilor comerciale. Ţine conferinţe video în acest sens şi face ieşiri publice sfidând recomandările de sănătate impuse la nivel regional.

Cu 13.944 de cazuri de contaminare, Brazilia a înregistrat joi un record pentru 24 de ore. Brazilia este în prezent a şasea cea mai afectată ţară din lume de noul coronavirus, având oficial 207.251 de cazuri confirmate, dintre care 14.216 fatale. În ritmul actual, Brazilia riscă să depăşească Italia. Ori Bolsonaro susţinea acum câteva săptămâni că ţara sa nu va avea niciodată soarta Italiei întrucât are o populaţie mai tânără şi o climă mai blândă.

Întrebat despre situaţia din Brazilia, fostul preşedinte Lula a declarat că se teme de un „genocid” cauzat de Bolsonaro.

„Guvernul transformă oamenii care sunt îngrijoraţi de virus în inamici, iar lucrurile nu pot funcţiona aşa. Sunt catolic, mă rog pentru poporul brazilian să fie salvat de la un genocid cauzat de Bolsonaro”, a spus Lula.

Jair Bolsonaro vede diferit situaţia. Potrivit lui, oprirea economiei este un pericol mai mare pentru Brazilia decât noul coronavirus. Ultima sa ieşire notorie pe acest subiect a avut loc joi împotriva guvernatorului de Sao Paulo, care pledează pentru măsuri de izolare.

„Un (singur) om decide asupra viitorului Sao Paulo, decide asupra viitorului economic al Braziliei. Problema este una gravă, este un război. În joc este Brazilia”, a declarat Jair Bolsonaro în timpul unei conferinţe video cu directori de întreprinderi.

Guvernatorul Joao Doria a instituit la sfârşitul lui martie măsuri parţiale de izolare, în principal închiderea activităţilor comerciale neesenţiale. El a prelungit această măsură până la 31 mai.

Sao Paulo, cu 46 de milioane de locuitori, este locomotiva economică a Braziliei, dar şi epicentrul de coronavirus al acestei ţări din America de Sud, având până joi peste 54.000 de cazuri confirmate (27% din total) şi 4.315 decese (30%).

„Preşedintele Bolsonaro refuză să apere sănătatea brazilienilor, atacându-i pe cei care lucrează pentru a proteja vieţi”, a reacţionat guvernatorul de Sao Paulo pe Twitter. „El preferă să se dea cu ski-jetul, să se antreneze sau să facă grătar, iar în acest timp mii de brazilieni mor”, s-a revoltat Joao Doria.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite