Coreea de Sud încheie un acord de apărare cu China, după ce Trump le-a cerut 5 miliarde de dolari sud-coreenilor pentru prezenţa trupelor americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Miniştrii Apărării din Coreea de Sud şi China au căzut de acord să-şi dezvolte legăturile de securitate, pentru a asigura stabilitatea în nord-estul Asiei, cel mai recent semn că alianţele îndelungate ale Washingtonului în zonă slăbesc din ce în ce mai mult.

În marja summitului regional de securitate care a avut loc la Bangkok, duminică, Jeong Kyeong-doo, ministrul sud-coreean al Apărării şi omologul său chinez, Wei Fenghe, au acceptat să înfiinţeze mai multe linii telefonice directe în domeniul militar şi să organizeze o vizită a lui Jeong în China, anul viitor, pentru a „găzdui schimburi bilaterale şi de cooperare în domeniul apărării”, a transmis ministerul sud-coreean al Apărării.

Anunţul Seulului a coincis cu nemulţumirile din ce în ce mai mare legate de suma anuală de 5 miliarde de dolari pe care Washingtonul o cere pentru a păstra cei 28.500 de soldaţi americani în Coreea de Sud.

Această cifră este mult mai mare faţă de cele 923 de milioane de dolari pe care Seulul a plătit-o anul acesta, sumă cu 8 la sută mai mare decât anul precedent.

Un editorial din ediţia de luni a publicaţiei The Korea Times a avertizat că alianţa din domeniul securităţii dintre cele două ţări „s-ar putea prăbuşi din cauza cerinţelor prea mari ale Washingtonului”.

Trump a avertizat în trecut că va retrage trupele americane dacă solicitările sale nu vor fi îndeplinite, editorialul acuzându-l pe preşedintele american de faptul că consideră tratatul de apărare reciprocă dintre Coreea de Sud şi SUA „o afacere imobiliară din care să scoată bani”.

Marea majoritate a coreenilor sunt de acord cu cele exprimate în editorial, un sondaj recent al Institutului coreean pentru reunificare naţională arătând că 96 la sută dintre cei intervievaţi se opun ca Seulul să plătească mai mult pentru prezenţa militară a SUA.

De asemenea, există şi nemulţumiri legate de faptul că Washingtonul pune presiune pe Coreea de Sud pentru a determina Seulul să semneze o prelungire a unei înţelegeri trilaterale privind schimbul de informaţii militare cu SUA şi Japonia.

Acordul privind schimbul de informaţii militare ar trebui să expire pe 23 noiembrie, la miezul nopţii, şi Coreea de Sud insistă că va fi de acord cu o prelungire doar dacă Japonia va anula restricţiile privind exporturile de substanţe chimice, extrem de importante pentru industria sud-coreeană de microcipuri.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite