Coreea de Sud a interzis carnea de câine. Ce se va întâmpla cu câinii care au fost sursa de hrană pentru generații de oameni

0
0
Publicat:

În 2024, guvernul sud-coreean a pus în aplicare o interdicție la nivel național privind vânzarea de carne de câine pentru consum.

Abator carne de câine FOTO: Profimedia (Arhivă)
Abator carne de câine FOTO: Profimedia (Arhivă)

Legislația istorică, care a fost adoptată în ianuarie anul trecut, oferă fermierilor răgazul până în februarie 2027 pentru a-și închide operațiunile și a-și vinde animalele rămase.

Cu toate acestea, mulți spun că nu este suficient timp pentru a elimina treptat o industrie care a susținut mijloacele de subzistență timp de generații - și că autoritățile încă nu au venit cu garanții adecvate pentru fermieri sau pentru cei aproximativ o jumătate de milion de câini din captivitate, scrie BBC.

Chiar și cei care susțin interdicția, inclusiv experții și apărătorii drepturilor animalelor, au semnalat probleme legate de aplicarea acesteia - inclusiv dificultatea relocării câinilor care, după ce au fost salvați de la etajul de sacrificare, se confruntă acum cu amenințarea tot mai probabilă a eutanasierii.

La jumătatea perioadei de grație, crescătorii de câini se trezesc cu sute de animale practic nevandabile, ferme care nu pot fi închise și puține mijloace de a pune mâncare pe masă.

"Oamenii suferă", spune Joo, președintele Asociației coreene a câinilor comestibili, un grup care reprezintă industria. "Ne înecăm în datorii, nu le putem plăti, iar unii nici măcar nu pot... găsi un nou loc de muncă.Este o situație fără speranță".

O furtună de obstacole

Chan-woo are la dispoziție 18 luni pentru a scăpa de 600 de câini. După această perioadă, crescătorul de carne în vârstă de 33 de ani - pe care am fost de acord să îl anonimizăm de teama reacțiilor adverse - riscă o pedeapsă de până la doi ani de închisoare.

"În mod realist, chiar și numai la ferma mea, nu pot procesa numărul de câini pe care îl am în acest timp", spune el. "În acest moment mi-am investit toate bunurile în fermă și totuși ei nici măcar nu iau câinii."

Prin "ei", Chan-woo nu se referă doar la comercianții și măcelarii care, înainte de interdicție, cumpărau o medie de o jumătate de duzină de câini pe săptămână.

El se referă, de asemenea, la activiștii pentru drepturile animalelor și la autoritățile care, în opinia sa, după ce au luptat atât de mult pentru a interzice comerțul cu carne de câine, nu au un plan clar pentru ce să facă cu animalele rămase - dintre care există aproape 500 000, conform estimărilor guvernului.

"Autoritățile au adoptat legea fără niciun plan real, iar acum spun că nu pot lua nici măcar câinii."

Lee Sangkyung, director de campanie la Humane World for Animals Korea (Hwak), se face ecoul acestor preocupări.

„Deși interdicția privind carnea de câine a fost adoptată, atât guvernul, cât și grupurile civice încă se luptă cu modul de salvare a câinilor rămași”, spune el. „Un domeniu care încă pare să lipsească este discuția în jurul câinilor care au fost lăsați în urmă.”

Un purtător de cuvânt al presei străine de la Ministerul Agriculturii, Alimentației și Afacerilor Rurale (Mafra) a declarat că, dacă proprietarii de ferme renunță la câinii lor, guvernele locale își vor asuma proprietatea și îi vor gestiona în adăposturi.

Relocarea câinilor s-a dovedit a fi o provocare

Deoarece greutatea este egală cu profitul în industria cărnii de câine, fermele tind să favorizeze rasele mari. Dar în societatea puternic urbanizată din Coreea de Sud, unde mulți oameni locuiesc în complexe de apartamente, proprietarii aspiranți de animale de companie doresc adesea contrariul.

Există, de asemenea, un stigmat social asociat cu câinii care provin din fermele de creștere a cărnii, explică Lee, din cauza temerilor legate de boli și traume. Problema este complicată și mai mult de faptul că mulți dintre ei sunt fie pură, fie mixtă tosa-inu, o rasă care este clasificată drept „periculoasă” în Coreea de Sud și necesită aprobarea guvernului pentru a fi păstrată ca animal de companie.

Între timp, adăposturile de salvare sunt deja supraaglomerate.

Această furtună perfectă de obstacole duce la o ironie perversă: nenumărați așa-numiți câini de salvare, care nu au unde să se ducă, se confruntă acum cu perspectiva eutanasierii.

Potrivit Humane World for Animals, carnea de câine este consumată și în țări precum China, Indonezia, Vietnam, Laos, Myanmar, părți din nord-estul Indiei și mai multe țări din Africa.

Dar, în timp ce ratele de consum au fluctuat de-a lungul istoriei Coreei, aceasta a devenit tot mai tabu în Coreea de Sud în ultimii ani.

Un sondaj guvernamental din 2024 a arătat că doar 8% dintre respondenți au declarat că au încercat carne de câine în ultimele 12 luni - în scădere de la 27% în 2015. Aproximativ 7% au declarat că vor continua să o consume până în februarie 2027, iar aproximativ 3,3% au afirmat că vor continua și după intrarea în vigoare a interdicției.

De la anunțarea interdicției, 623 dintre cele 1 537 de ferme de câini din Coreea de Sud au fost închise.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite