Coreea de Nord a tras „o rachetă balistică neidentificată“ spre Marea Japoniei: „Condamnăm ferm aceste tiruri“

0
Publicat:

Coreea de Nord a lansat luni cel puţin o rachetă balistică, a anunţat armata sud-coreeană, la doar câteva ore după o altă lansare noaptea târziu a unei rachete cu rază scurtă de acţiune, transmite AFP. Ultimul tir a fost probabil o rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

Rachetă balistică, lansată de Coreea de Nord FOTO Shutterstock
Rachetă balistică, lansată de Coreea de Nord FOTO Shutterstock

Prin urmare, aceasta poate să atingă "întregul teritoriu al Statelor Unite", potrivit unui înalt responsabil al Ministerului japonez al Apărării, relatează sursa citată de Agerpres.

Aceste două tiruri consecutive intervin la câteva zile după avertismentele Seulului şi Washingtonului care au avertizat Phenianul că "orice atac nuclear" împotriva Statelor Unite sau a aliaţilor lor ar duce la sfârşitul regimului lui Kim Jong Un, liderul nord-coreean.

"Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată spre Marea Japoniei", au declarat şefii de stat major interarme sud-coreeni într-un comunicat. Guvernul japonez a declarat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) că Coreea de Nord a tras "ceea ce pare a fi o rachetă balistică", fără a furniza informaţii suplimentare.

Cu câteva ore mai devreme, Seulul a declarat că a detectat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune lansată din regiunea Phenianului duminică seara. Racheta a parcurs aproximativ 570 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei, au indicat şefii de stat major interarme, adăugând că Seulul, Washingtonul şi Tokyo, "în strânsă colaborare, au împărtăşit informaţii despre racheta balistică nord-coreeană".

Zborul său a durat 1 oră şi 13 minute

Această rachetă a zburat pe o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri înainte de a cădea în Marea Japoniei. Dar, "după calculele bazate pe traiectoria sa şi în funcţie de greutatea focoasei sale", "ar putea avea capacitatea de a zbura peste 15.000 de kilometri, iar în acest caz întregul teritoriu al Statelor Unite s-ar afla în raza sa de acţiune", potrivit viceministrului parlamentar din Ministerul Apărării, Shingo Miyake.

Zborul său a durat 1 oră şi 13 minute, atingând o altitudine maximă de peste 6.000 de kilometri. În jurul orei 09.37, ora japoneză (00.37 GMT), racheta a căzut în mare în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei, la 250 de kilometri nord-vest de mica insulă Okushiri care se învecinează cu Hokkaido (nordul ţării), a precizat Miyake.

Acest nou tir a avut loc la doar câteva ore după un alt test al Phenianului, cu o rachetă cu rază scurtă de acţiune care s-a prăbuşit şi ea în Marea Japoniei duminică seara.

"Condamnăm ferm aceste tiruri”, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, subliniind că aceste teste încalcă sancţiunile impuse Phenianului de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite. Aceste tiruri reprezintă o "ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în regiune", a adăugat premierul nipon, citat de AFP.   

„Aceasta este o declaraţie deschisă”

Statele Unite şi Coreea de Sud au participat vineri la cea de-a doua sesiune a Grupului consultativ nuclear la Washington, concentrată pe descurajarea nucleară în cazul unui conflict cu Nordul.Cu această ocazie, Casa Albă a avertizat că orice atac nuclear al Phenianului va pune capăt regimului nord-coreean.

Duminică, un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean al Apărării a denunţat un plan al aliaţilor de a adăuga un exerciţiu nuclear la testele militare comune anuale de anul viitor, ameninţând cu un "contraatac preventiv şi mortal".

"Aceasta este o declaraţie deschisă cu privire la confruntarea nucleară menită să facă din utilizarea armelor nucleare împotriva RPDC un fapt împlinit", a precizat ministerul într-o declaraţie transmisă de agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA. RPDC sau Republica Populară Democrată Coreeană este numele oficial al Coreei de Nord.

În memoria tatălui său

Lansarea rachetei de duminică survine în contextul comemorării morţii tatălui liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Jong Il, care a decedat pe 17 decembrie 2011. Anul trecut, Coreea de Nord a anunţat o nouă doctrină care face statutul său de putere nucleară "ireversibil" şi îi permite să efectueze un atac nuclear preventiv în cazul unei ameninţări existenţiale la adresa regimului său.

În septembrie, statutul său de ţară nucleară a fost, de asemenea, inclus în Constituţia sa.În noiembrie, Coreea de Nord a lansat cu succes pe orbită un satelit militar de spionaj, despre care spune că este deja capabil să-i furnizeze imagini ale siturilor militare americane şi sud-coreene.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite