Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord a lansat duminică o nouă rachetă balistică de pe coasta de vest, care a zburat 700 de kilometri până ce a ajuns în mare, precizează Reuters.

Oficialii japonezi au declarat că racheta a zburat pentru 30 de minute, după care a căzut în mare, între coasta de est a Coreei de Nord şi teritoriul nipon. Testul de duminică este primul după o pauză de două săptămâni, ultimele două lansări de rachete ale Phenianului fiind eşuate, după ce dispozitivele au explodat în aer la doar două minute de la lansare.

Atât Japonia cât şi Coreea de Sud au condamnat operaţiunea lui Kim Jong-un. Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului nipon a declarat că lansarea este o încălcare a normelor Naţiunilor unite, în timp ce Prim Ministrul, Shinzo Abe, şi-a arătat şi el dezacordul faţă de acţiunile Phenianului. „Lansările repetate de rachete ale Coreei de Nord reprezintă o ameninţare gravă pentru ţara noastră şi o încălcare clară a normelor Naţiunilor Unite” a adăugat Shinzo Abe, citat de Reuters.

Noul preşedinte liberal al Coreei de Sud, Moon Jae-in, care a fost instaurat miercuri, a declarat că pentru a slăbi tensiunile de pe peninsula coreeană şi de a opri avântul asupra înarmării al Phenianului, este nevoie de dialog dar şi de presiune.

De la începutul anului trecut, numărul de teste militare realizate de către Kim Jong-un a crescut într-un ritm fără precedent, mai mulţi experţi în armament dar şi oficiali guvernamentali americani fiind de părere că datorită testelor, Phenianul a reuşit să facă câteva salturi tehnologice.

La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, declara că un „conflict mare, mare” cu Coreea de Nord este posibil, însă ar prefera ca disputa asupra programelor nucleare de la Phenian să se rezolve într-o manieră diplomatică. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite