Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică, ce a survolat spaţiul aerian al Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul test balistic nord-coreeana avut loc la ora 24.00, ora României/ Foto: EPA
Ultimul test balistic nord-coreeana avut loc la ora 24.00, ora României/ Foto: EPA

Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică marţi dimineaţa, ce a zburat pe deasupra Japoniei până să aterizeze în mare, au afirmat oficialii militari sud-coreeni citaţi de NY Times. Oficialii de la Pentagon au confirmat acest ultim test.

Pentru a doua oară în ultimele patru zile autorităţile nord-coreene au ales să ignore avertismentele venite din partea preşedintelui Trump prin execuţia unui nou test balistic. Sâmbătă dimineaţa regimul Kim Jong-un lansase trei rachete cu rază scurtă de acţiune.

Această ultimă rachetă a fost lansată de lângă Phenian, capitala nord-coreeană, şi a zburat către est pe o distanţă de peste 2.500 km, conform oficialilor militari sud-coreeni, ce au anunţat că rămân să analizeze informaţiile adunate pentru a putea stabili tipul de rachetă folosit.

Racheta a zburat pe deasupra Insulei Hokkaido din nordul Japoniei, conform oficialilor sud-coreeni şi japonezi. Guvernul Japoniei a emis o avertizare pentru locuitorii din unele zone pentru a se adăposti. Armata japoneză nu a încercat să doboare racheta, au afirmat autorităţile nipone.

Potrivit televiziunii japoneze NHK, racheta s-a rupt în trei bucăţi şi a căzut în largul Insulei Hokkaido.

A fost pentru prima dată când un proiectil a traversat spaţiul aerian al Japoniei, după testele din 1998 şi 2009 când oficialii nord-coreeni au afirmat că rachetele transportau un satelit. Din acest motiv, şi datorită faptului că nu a existat niciun mesaj de atenţionare din partea Phenianului, mai mulţi analişti au calificat acest ultim test drept cel mai provocator dintre ultimele astfel de teste executate de Phenian.

„Acest test nu este doar o provocare, dar a reprezentat un gest extrem de riscant. Dacă testul ar fi eşuat şi racehta ar fi aterizat pe teritoriul Japoniei, am fi putut vorbi de pierderi de vieţi omeneşti”, a afirmat pentru CNN, Bruce Kingner, expert internaţional în politica Coreei de Nord.

Oficialii de la Pentagon, citaţi de CNN, au afirmat că sunt siguri că acesta a fost un test, şi că racheta lansată nu transporta un focos armat.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a declarat, în timp ce se îndrepta spre întrunirea de urgenţă a oficialilor niponi, că „vom face toate eforturile necesare pentru a proteja siguranţa cetăţenilor noştri”.

Lansarea acestei rachete are loc pe fondul tensiunilor dintre Coreea de Nord şi Statele Unite, care au escaladat în ultimele săptămâni, după ce nord-coreenii au testat, în iulie, două rachete intercontinentale balistice. Phenianul a anunţat că intenţionează să lanseze patru rachete care să ajungă în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american al Oceanul Pacific, în timp ce preşedintele american, Donald Trump, a avertizat Phenianul că se va confrunta cu "foc şi furie" în cazul în care ar ameninţa Statele Unite.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite