Conflictul militar din Sudanul de Sud: Administraţia de la Washington a reuşit să evacueze americanii din oraşul Bor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia de la Washington a anunţat duminică faptul că au reuşit să-i evacueze pe americanii şi alţi străini din Bor, Sudanul de Sud, fiind ajutat de cei de din echipa ONU, după ce anterior, sâmbătă, eşuaseră.

Pentru îndeplinirea misiunii de evacuare, Statele Unite şi ONU, „în colaborare cu guvernul Sudanului de Sud au luat măsuri pentru a se asigura că facţiunile aflate în conflict unt conştiente că aceste zboruri sunt parte a unor operaţiuni umanitare”, a precizat Departamentul de Stat, citat de AFP.

Sâmbătă, patru soldaţi americani au fost răniţi când se apropiau cu un avion de aeroportul din Bor, în urma unor rafale de gloanţe ale sudanezilor.

Americanii, dar şi persoane din afara graniţelor Sudanului, au fost transportate cu elicopterele până la Juba, capitala Sudanului de Sud, oraş considerat pentru moment stabil, cu toate că şi în acest oraş au fost masacrate câteva sute de persoane.

Sudanul de Sud este în prezent într-un conflict de natură civilă între partizanii fostului vicepreşedinte Riek Machar şi cei ai preşedintelui Salva Kiir. Preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir, din etnia Dinka, a raportat în această săptămână că violenţele aflate în curs de desfăşurare a fost o tentativă de lovitură de stat şi a dat vina pe vicepreşedintele Machar, de etnie Nuer. Conform declaraţiilor unor ofiţeri superiori, a avut loc o dispută între membrii celor două grupuri etnice din garda prezidenţială, dispută care a marcat început confruntărilor.

Ciocnirile din Sudanul de Sud au început pe 15 decembrie, între departamente ale Gardei Prezidenţiale care s-au aliat, în funcţie de etnie, cu preşedintele Kiir sau cu vicepreşedintele Machar . Masacrul raportat în capitală a determinat multe guverne străine - Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia Norvegia - să evacueze comunităţile lor, în cea mai mare parte formate din lucrători umanitari. 

„Până în prezent am reuşit să evacuăm în jur de 380 de funcţionari şi simpli cetăţeni americani, dar şi aproape 300 de cetăţeni din alte ţări” aflaţi în Sudanul de Sud, potrivit declaraţiei înaintate de Departamentul de Stat american.

Comunitatea internaţională încearcă să găsească o soluţie pentru a evita extinderea războiului civil care ameninţă Sudanul de Sud, independent din 2011, zonă în care a început un conflict armat între Armată şi rebeli. Secretarul General al ONU a cerut liderilor din cele două tabere să „găsească soluâia politică pentru a ieşi din criză”, potrivit BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite