„Cod roşu pentru umanitate“. ONU: Ne vom confrunta cu fenomene meteo fără precedent în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Green-report.ro
Foto Green-report.ro

Grupul interguvernamental de experţi al ONU (IPCC) care evaluează riscurile asupra încălzirii globale a publicat un raport intitulat „Codul roşu pentru umanitate”. Potrivit experţilor, în următoarea perioadă lumea se va confrunta cu fenomene meteo extreme fără precedent în istorie.

IPCC a publicat prima parte a celui de-al şaselea raport privind schimbările climatice de la înfiinţarea sa în 1988. După ce a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, raportul publicat luni are în vedere baza ştiinţei fizice în ceea ce priveşte cauzele şi efectele pe care le au schimbările climatice.

Experţii atrag atenţia că incendiile, inundaţiile şi vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.

În anul 2022 vor fi lansate şi următoarele două părţi ale raportului. Una va acoperi impactul, adaptarea şi vulnerabilitatea oamenilor, ecosistemelor, agriculturii şi oraşelor în raport cu problemele de mediu, iar cealaltă va acoperi impactul economic şi modalităţile de atenuare a schimbărilor climatice. De asemenea, al şaselea raport de evaluare va culmina cu un raport de sinteză, care va combina cele trei părţi şi care va fi publicat în septembrie 2022, potrivit BBC News, citat de Digi24.

Secretarul general ONU, António Guterres, a cerut încetarea utilizării cărbunelui şi a altor combustibili fosili poluanţi.

Printre cele mai importante prevederi ale primei părţi a raportului IPCC:

  • Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900
  • Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850
  • Rata recentă de creştere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971
  • Influenţa umană este „foarte probabil”, în proporţie de 90%, principalul motor al retragerii globale a gheţarilor din anii 1990 şi a scăderii gheţii marine arctice
  • Extremele fierbinţi, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente şi mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puţin frecvente şi mai puţin severe

Implicaţiile viitoare ale schimbărilor climatice, raportul IPCC prevede că:

  • Până în 2040, temperatura medie globală va creşte cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele climatice referitoare la emisiile de CO2 vor fi atinse sau nu.
  • Arctica va fi probabil lipsită de gheaţă în septembrie cel puţin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate
  • Va exista o creştere a apariţiei unor evenimente extreme „fără precedent în evidenţa istorică”
  • Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puţin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100
  • Cel mai probabil, incendiile se vor înmulţi în tot mai multe regiuni ale lumii

Raportul a fost publicat cu doar 3 luni înainte de Conferinţa Naţiunilor Unite care priveşte schimbările climatice din 2021 şi care va avea loc între 1 şi 12 noiembrie în oraşul Glasgow.

Comparativ cu anteriorul raport IPCC din 2013, noul raport pune un accent mai mare pe schimbările climatice regionale, pe evenimente meteorologice extreme şi pe modul în care acestea sunt legate de schimbările climatice cauzate de om. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite