Cockteil exploziv în noul parlament de la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul legislativ ucrainean era celebru pentru bătăile ce aveau loc între deputaţi. E posibil să vedem asemenea scene şi în noul parlament, compus din pro-ruşi, naţionalişti şi partidul campionului mondial la box, Vitali Kliciko

După numărarea a 50% din voturile de la alegerile din Parlamentul ucrainean, după listele de partid, Partidul Regiunilor, aflat la putere, se situează pe primul loc cu 35,02% din sufragii, urmat de „Batkivşcina", al Iuliei Timoşenko, cu 21,99 % şi Partidul Comunist cu 14,89%. O adevărată surpriză a actualelor alegeri legislative a constituit-o partidul pugilistului Vitali Kliciko, Alianţa Democratică a Ucrainei pentru Reforme, (UDAR) care a primit 12,87% din sufragii şi s-a clasat pe locul patru. Naţionaliştii din Svoboda au intrat şi ei în noul Legislativ, de pe locul cinci, cu 8,34% din voturi. Formaţiunea Ucraina -Înainte !, pe listele căruia au candidat fotbalistul Andrei Şevcenko şi românul, Iurie Levcic, membru al comunităţii româneşti din Cernăuţi, a obţinut sub 5% din sufragii şi nu vor intra în Parlament.
Premierul Ucrainei, Nikolai Azarov, care este şi şeful Partidului Regiunilor, a chemat deja toate partidele la cooperare. Dar este puţin probabil că va fi ascultat de altcineva decât de comunişti, prin urmare este posibil să asistăm, susţin analiştii, la aceleaşi scene de confruntare şi în noua Radă Supremă (Parlament). Comuniştii vor face din nou front comun cu „regionalii", însă în momentul de faţă este greu de spus dacă aceasta va fi o coaliţie majoritară. Potrivit experţilor ucraineni, Partidul Regiunilor are şansa să-şi consolideze semnificativ poziţiile cu ajutorul circumscripţiilor majoritare. Pentru prima data, în Ucraina s-a votat în sistem mixt : 50% din deputaţi au fost aleşi potrivit sistemului majoritar şi 50% potrivit sistemului proporţional.

Kliciko vrea să devină liderul opoziţiei din Radă

În multe dintre circumscripţiile majoritare au candidat persoane care nu sunt legate în mod oficial de o forţă politică sau alta, dar care se bucură de sprijinul unor oameni de afaceri care se află în spatele Partidului Regiunilor. Când va veni momentul pentru formarea coaliţiei care se va afla la putere, aceste persoane îşi vor face publice preferinţele politice, pe care le-au ascuns în timpul campaniei electorale, prognozează analişti. Parlamentul Ucrainei, Rada Supremă, numără 450 de deputaţi.
Liniştea preşedintele Viktor Ianukovici va depinde de coaliţiile pe care le va crea opoziţia în cadrul Radei. Dacă aceasta se va uni, Partidului Regiunilor îi va fi greu.

Preferinţele locuitorilor din Odessa


Locuitorii oraşului Odessa nu au renunţat la renumitul lor umor nici la alegerile parlamentare. O parte din ei, dezamăgiţi de liderii politici ai Ucrainei şi-au dat voturile preşedinţilor altor state sau unor personaje mitologice. În urma numărării voturilor la secţiile de votare din Odessa, până la 5% din buletinele de vot au fost anulate din cauză că alegătorii au trecut pe acestea nume străine. Potrivit site-ului dumskaya.net, primul loc în aceste alegeri umoristice îl ocupă personajul fictiv din Războiul Stelelor, lordul Ordinului Sith, Darth Vader. Locul doi este ocupat de preşedintele SUA, Barack Obama, iar locul trei de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite