Clasa de mijloc americană, mai puţin numeroasă şi mai săracă decât în urmă cu zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul pentru cercetare Pew a descoperit că clasa de mijloc americană, curtată acum atât de democraţi, dar şi de republicani în campania pentru alegerile prezidenţiale, s-a redus ca mărime şi nici nu mai este la fel de bogată, relatează AFP. În schimb, averea bogaţilor a crescut, iar despre clasa săracilor nu se spune nimic, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Curtată de cele două tabere, se spune că clasa de mijloc are mai multă încredere în democratul Barack Obama pentru a o "ajuta" decât în republicanul Mitt Romney, procentul fiind de 52 la sută la 42 la sută. Jumătate dintre persoanele intervievate se îndreaptă spre partidul democrat, iar 39 la sută spre partidul republican.

Printre grupurile care au venituri în creştere se află cei mai în vârstă, albii, persoanele căsătorite şi femeile. Cei mai defaorizaţi din acest punct de vedere sunt bărbaţii, persoanele de culoare, cele hispanice şi tinerii.

Dintre cei care susţin că viaţa este mai grea decât înainte, 62 la sută atribuie această responsabilitate congresmenilor, 54 la sută băncilor şi instituţiilor financiare, 47 la sută marilor grupuri, 44 la sută administraţiei fostului preşedinte George W. Bush, 39 la sută competiţiei internaţionale şi 34 la sută administraţiei Obama.În 2011, acest grup includea 51 la sută dintre adulţi, faţă de 61 la sută în 1971.

În zece ani, venitul mediu anual al acestei pături sociale a scăzut cu 5 la sută, ajungând la 69.487 de dolari faţă de 72.956 de dolari, iar averea sa a scăzut cu 28 la sută, la 93.150 de dolari faţă de 129.582 de dolari.

Averea celor bogaţi a fost singura care a crescut, cu 1 la sută, ajungând la 574.788 de dolari, în timp ce starea materială a celor defavorizaţi a scăzut cu 45 la sută, ajungând la 10.151 de dolari.

Pentru 85 la sută dintre cei 1.287 de adulţi intervievaţi pentru studiu, este mai dificil decât în urmă cu zece ani să îţi menţii nivelul de trai.Un american din doi susţine că face parte din clasa de mijloc.

Şase persoane din zece au afirmat că şi-au redus cheltuielile gospodăreşti anul trecut, faţă de 53 la sută în 2008, dar şase din zece afirmă că nivelul lor de trai este mai bun decât cel al părinţilor lor atunci când aceştia erau de vârsta lor.

Studiul nu relevă, însă, şi evoluţia clasei de jos a păturii sociale, sărăcimea, sau poate că la americani nu se consideră că există şi o astfel de clasă socială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite