Statele Unite sunt hotărâte să continue „menținerea păcii în strâmtoarea Taiwan”

0
Publicat:

Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a afirmat sâmbătă că Statele Unite și aliații săi din Asia vor apăra pacea în strâmtoarea Taiwan, reiterând angajamentul față de libertatea de navigație în Marea Chinei de Est și de Sud.

Navele americane vor continua să fie prezente în strâmtoarea Taiwan
Navele americane vor continua să fie prezente în strâmtoarea Taiwan FOTO AFP

"Vom continua să menţinem pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan şi libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Est şi de Sud", a declarat Sullivan reporterilor la Seul, alături de omologii săi sud-coreean, Cho Tae-yong, şi nipon, Takeo Akiba.

Comentariile sale s-au produs în timpul unui briefing comun după o întâlnire trilaterală care s-a desfăşurat în Coreea de Sud.

Taiwanul este un punct major de tensiune între China şi Statele Unite, cel mai important aliat al Taipeiului.

Sâmbătă, Sullivan a spus, de asemenea, că cei trei aliaţi au lansat "noi iniţiative trilaterale" pentru a "contracara ameninţările" reprezentate de Coreea de Nord, îndeosebi "o colaborare aprofundată" între paza lor de coastă.

Anterior, miniştrii apărării din cele trei ţări au convenit să activeze o operaţiune de partajare a datelor în timp real privind lansările de rachete nord-coreene, în condiţiile în care, potrivit Seulului, Phenianul beneficiază de ajutorul Moscovei.

Occidentalii, Japonia şi Coreea de Sud au denunţat această lansare, la fel ca şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Plasarea pe orbită a satelitului nord-coreean a dus la suspendarea, parţială din partea Sudului şi totală din partea Nordului, a unui acord militar încheiat în urmă cu cinci ani în scopul atenuării tensiunilor bilaterale.

Coreea de Nord a anunţat la scurt timp după lansarea satelitului său de spionaj că "Malligyong-1" oferă deja imagini cu principalele situri militare din SUA şi Coreea de Sud. Cu toate acestea, nicio imagine nu a fost făcută publică, remarcă AFP.

În august, preşedintele american Joe Biden i-a primit pe omologul său sud-coreean Yoon Suk Yeol şi pe prim-ministrul japonez Fumio Kishida la Camp David.

A fost pentru prima dată când liderii celor trei ţări s-au întâlnit pentru un summit de sine stătător. Cu această ocazie, cei trei lideri au anunţat un program de exerciţii militare comune pe mai mulţi ani şi stabilirea unui canal de comunicaţii de urgenţă la cel mai înalt nivel.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite