Ciocniri între manifestanţi şi poliţie, în centrul oraşului Rio de Janeiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni,  în faţa Adunării Legislative din Rio de Janeiro, în centrul oraşului, au avut loc mai multe confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine.

Cinci poliţişti au fost răniţi de manifestanţi, potrivit unui comunicat oficial al Poliţiei Militare . PM a precizat că a mobilizat 150 de poliţişti pentru a asigura securitatea evenimentului.

Aproximativ 100.000 de persoane, în majoritate tineri, potrivit ultimelor cifre ale PM, au manifestat luni timp de mai multe ore în mod paşnic, însă un grup restrâns de manifestanţi exaltaţi, cu feţele acoperite de tricouri, au dat foc unor pubele în faţa Adunării Legislative la sfârşitul manifestaţiei şi au dansat în jurul coşurilor de gunoi în flăcări.

Au urmat apoi, în cursul nopţii, scene de veritabilă gherilă urbană, cu incendieri de maşini şi riscuri de explozii.

Peste 200.000 de brazilieni au manifestat luni la Sao Paulo şi în majoritatea marilor oraşe din Brazilia, protestând faţă de creşterea preţurilor la transportul public şi a costurilor Campionatului Mondial din 2014, chiar în timpul desfăşurării Cupei Confederaţiei la fotbal .

La Brasilia, unde s-au adunat 5.000 de manifestanţi, tinerii s-au urcat pe acoperişul Parlamentului. La Sao Paulo, 65.000 de manifestanţi s-au adunat pentru un protest paşnic.

Manifestaţiile au fost organizate în urma apelurilor pe reţelele de socializare.

Acestea sunt cele mai importante manifestaţii sociale de la cele din 1992 împotriva corupţiei guvernului fostului preşedinte Fernando Collor de Melo, care a demisionat în timpul procesului său politic din cadrul Senatului.

Confruntată cu aceste importante proteste în întreaga ţară, preşedinta braziliană Dilma Rousseff a declarat luni că „manifestaţiile paşnice“ sunt „legitime“ şi „fac parte din democraţie“.

„Este caracteristic tineretului să se revolte“, a adăugat ea, într-o încercare de aplanare a tensiunilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite