Cine este misterioasa soţie a lui Kim Jong-un şi ce se ştie despre ea? Apariţii publice record pentru standardele nord-coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Ultima apariţie publică a lui Ri Sol-ju, soţia liderului nord-coreean Kim Jong-un, a avut loc în urmă cu mai puţin de o săptămână, când s-a afişat alături de soţul său la concertul de Anul Nou. Evenimentul se numără printre multiplele ieşiri ale celor doi soţi, fiind văzuţi împreună inclusiv la întâlniri diplomatice la nivel înalt, ceea ce o face pe Ri să fie considerată diferită faţă de predecesoarele sale.

Ri Sol-ju, despre care se crede că nu are mai mult de 33 de ani, nu este o primă doamnă la fel ca predecesoarele sale, scrie The Washington Post, citat de Hotnews.ro.

Soţia lui Kim Jong-un a fost văzută la braţul acestuia în cadrul mai multor întâlniri diplomatice la nivel înalt şi nu numai, a creat poşete de firmă şi l-a ajutat pe soţul său să îşi creeze o imagine de familist în ochii nord-coreenilor. Presa de la Phenian a numit-o pe Ri Sol-ju, încă din 2018, „Respectata Primă doamnă”, devenind astfel prima soţie a unui lider nord-coreean căreia i-a fost conferită această onoare în mai bine de 40 de ani, arată sursa citată. 

Recent, Ri Sol-ju a apărut în public după mai bine de cinci luni în care nu a mai fost văzută. Ri s-a afişat, săptămâna aceasta, alături de soţ la concertul de Anul Nou, susţinut la Mansudae Art Theatre, în capitala Coreei de Nord.  Ultima dată când soţia lui Kim Jong Un a fost văzută în public a fost pe 9 septembrie, anul trecut. Atunci a participat la comemorarea bunicului şi tatălui lui Kim Jong-un, consideraţi a fi părinţii fondatori ai Coreei de Nord.

Ri Sol-ju a devenit prima soţie a unui lider de la Phenian care l-a însoţit pe acesta la un summit inter-coreean când Kim Jong-un s-a întâlnit cu preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, în aprilie 2018. De asemenea, ea a fost implicată activ şi în vizita făcută la Phenian în acelaşi an de către preşedintele Coreei de Sud şi soţia acestuia.

Kim Jong Un si Ri Sol-ju Coreea de nord sotie FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

Ri l-a însoţit pe Kim Jong-un şi în timpul unei vizite importante făcute de acesta la Beijing, unde s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping în martie 2018, jucând de asemenea un rol important în vizita făcută de Xi la Phenian anul următor. Deşi apariţiile sale publice sunt rare după standarde occidentale, presa de la Phenian susţine că ea a participat la peste 100 de evenimente de-a lungul anilor, un record pentru o soţie a unui lider nord-coreean.

Cine este Ri Sol-ju?

Potrivit serviciilor de informaţii de la Seul, Ri a fost prezentată în mod oficial ca fiind soţia lui Kim Jong-un în iulie 2012, deşi cuplul s-ar fi căsătorit încă din 2009. Cei doi ar avea împreună cel puţin 3 copii. 


FOTO EPA-EFE

Ri Sol-ju si Kim Jong-un FOTO EPA-EFE

Soţia liderului nord-coreean s-ar fi născut în 1989 în Chongjin, un oraş din nord-estul Coreei de Nord, trăind în condiţii mult mai bune decât majoritatea nord-coreenilor, datorită rudelor sale aflate în poziţii de putere ale regimului. A studiat canto în China şi ar fi vizitat Coreea de Sud în 2005 ca o membră a echipei de majorete a Phenianului pentru Campionatul Asiatic de Atletism. Ri a fost de asemenea o cântăreaţă a Filarmonicii Unhasu a Coreei de Nord după ce a absolvit Universitatea Kim Ir-sen din capitala nord-coreeană.

Citeşte şi: Cum arată soţia lui Kim Jong Un? A apărut din nou în public, după mai bine de cinci luni VIDEO

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite