CIA îşi extinde operaţiunile sub acoperire în Afganistan. Talibanii moderaţi, ademeniţi la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kabul, capitala Afganistanului
Kabul, capitala Afganistanului

CIA îşi extinde operaţiunile sub acoperire din Afganistan, trimiţând echipe mici de ofiţeri şi contractori cu mare experienţă, pentru a-i urmări şi a-i anihila pe militanţii talibani din ţară. Luni, şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a propus cooptarea talibanilor la guvernare în Afganistan, în cadrul unui plan de pace.

Luna aceasta, într-o conferinţă la Universitatea Texas, directorul CIA, Mike Pompeo, anunţa că preşedintele a autorizat agenţia să îşi asume riscuri în lupta împotriva militanţilor atâta timp cât riscurile au sens pentru a face CIA mai rapidă şi mai agresivă, drept pentru care CIA îşi extinde operaţiunile sub acoperire din Afganistan, trimiţând echipe mici de ofiţeri şi contractori cu mare experienţă, pentru a-i urmări şi a-i anihila pe militanţii talibani din ţară.

Noua politică este cel mai recent semnal al rolului agenţiei, din ce în ce mai integrat strategiei contra-teroriste a preşedintelui american. În mod tradiţional, CIA a opus rezistenţă unei campanii fără sfârşit împotriva talibanilor pentru că ar fi o pierdere de timp şi de bani pentru agenţie şi pentru că i-ar supune pe ofiţerii CIA unui risc mai mare.

Foştii oficiali ai agenţiei au spus pentru The New York Times că armata, cu vastele sale resurse, poate conduce mai bine campanii de contrainsurgenţă la scară amplă.

Până acum în Afganistan CIA s-a concentrat asupra înfrângerii Al Qaeda şi asistării serviciului afgan de intelligence. Divizia paramilitară a CIA numără doar câteva sute de ofiţeri şi este desfăşurată în întreaga lume. Ea îşi extinde deja loviturile secrete cu drone în Afganistan, este în mare parte concentrată asupra regiunilor tribale din Pakistan şi lansează ocazional lovituri în Siria şi Yemen. Acum, în Afganistan, noua misiune a CIA este o recunoaştere tacită a faptului că, pentru a-i aduce pe talibani la masa negocierilor, o componentă cheie a strategiei Trump pentru Afganistan, americanii trebuie să fie mai agresivi în lupta lor împotriva insurgenţilor.

Pe de altă parte, aflat într-o vizită neanunţată la Baza aeriană Bragram din Afganistan, secretarul de stat, Rex Tillerson, a declarat, ieri, că  elemente "moderate din cadrul talibanilor" ar putea fi cooptate la guvernare în Afganistan, dacă mişcarea fundamentalistă renunţă la violenţe, în cadrul unui proces de reconciliere. 

Secretarul de stat, Tillerson, a transmis ieri, un avertisment fără echivoc şi Pakistanului. El a insistat că Islamabadul trebuie să-şi consolideze acţiunea împotriva grupurilor teroriste care şi-au găsit adăposturi sigure în Pakistan. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite