China continuă exerciţiile militare în Strâmtoarea Taiwan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nave de luptă ancorate în portul Keelung din Taiwan FOTO EPA-EFE
Nave de luptă ancorate în portul Keelung din Taiwan FOTO EPA-EFE

Exerciţiile militare chineze de mare amploare au continuat şi sâmbătă dimineaţă în Strâmtoarea Taiwan. Vineri, China a trimis  în jurul Taiwanului „un număr record" de avioane şi nave militare, conform ministerului apărării de la Taipei.

Multe dintre avioanele şi navele militare au trecut dincolo de linia de mijloc a strâmtorii de 130 de km — o limită neoficială, dar în general respectată până acum.

Ministrul taiwanez al apărării, Joseph Wu, a condamnat printr-un mesaj pe Twitter „escaladarea periculoasă a ameninţării militare", care „distruge pacea şi stabilitatea în regiune şi trebuie condamnată", scrie Agerpres.

Forţele armate chineze au lansat, în cadrul exerciţiilor militare, şi 11 rachete balistice în direcţia Taiwanului, iar una dintre acestea a trecut direct peste insulă, în apropierea capitalei Taipei. Alte cinci rachete au căzut la est de Taiwan, în zona economică exclusivă a Japoniei.

China a început exerciţiile, programate până duminică, drept răspuns la vizita la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul consideră că aceasta a constituit o nerespectare a principiului Chinei unice, recunoscut internaţional. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite