Cele mai mari dezastre industriale din China: peste 220.000 de oameni morţi într-o explozie a unui baraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri noapte, oraşul-port Tianjin a fost zguduit de o explozie care a ucis 44 de persoane şi a rănit alte 520. Deşi cauza exactă a exploziei nu este clară, există indicii clare că a fost declanşată de aprinderea accidentală a unui container plin cu explozibile. China are un istoric îndelungat în ceea ce priveşte dezastrele industriale şi înregistrează cel mai negru record din lume: după explozia unui baraj au murit peste 220.000 de oameni.

Accidentele asemănătoare cu cel ce s-a petrecut miercuri noapte în Tianjin sunt foarte des întâlnite în China, deseori fiind de vină standardele de siguranţă inadecvate şi infrastructura instabilă. Publicaţia „Time“ a realizat o listă cu cele mai rele dezastre industriale ale Chinei.

Incendiul de la fabrica din Dehui – 2013

Cel puţin 119 oameni au murit şi 54 au fost răniţi când un incendiu de proporţii a izbucnit la o fabrică de pui din Dehui, nord-estul Chinei. Incendiul ar fi fost cauzat de o scurgere de amoniac, iar decesele au fost atribuite faptului că supraveghetorii fabricii încuiau în mod regulat uşile pe dinafară pentru a-i împiedica pe muncitorii să-şi părăsească locul muncii.

Colapsul minei Shanxi – 2008

281 de oameni au murit după ce o mină s-a prăbuşit ca urmare a alunecărilor de teren din 2008, în provincia Shanxi. În timp ce autorităţile au dat vina iniţial pe ploile abundente, în scurtă vreme a ieşit la iveală că principala cauză a fost standardul precar de siguranţă al minei.

Explozia din Laobaidong – 1960

Multe dintre cele mai rele dezastre ale Chinei au avut loc în minele nesigure. Dintre acestea, pe locul doi ca număr de morţi se numără cel din mina de cărbuni Laobaidong, ce a avut loc în mai 1960, când o aparentă explozie de metan a ucis 684 de oameni. Accidentul este considerat cel mai rău încă de la formarea Republicii Populare Chineze, în 1949. Toate ştirile despre explozie au fost împiedicate de autorităţile chineze. Detalii despre dezastru au ieşit la iveală abia în 1992.

Dezastrul de la Benxihu – 1942

O combinaţie de gaze şi de praf de cărbuni a cauzat o explozie masivă la mina de cărbuni de lângă Benxi, ucigând 1.549 de persoane. Acest record nefericit de decese este unul dintre cele mai grave din lume, chiar şi la ora actuală. Însă cea mai rea parte este că nu este cel mai mare dezastru industrial din China.

Tragedia de la barajul Banquiao – 1975

Pe 8 august 1975, barajul Banquiao, localizat la aproximativ 750 de kilometri vest de Shanghai, a explodat din cauza ploilor abundente cauzate de un taifun masiv. Acesta este cel mai mare dezastru, nu doar din China, ci din lume. Deşi rapoartele despre numărul exact al persoanelor care au decedat variază, mulţi spun că este vorba de cel puţin 100.000 de oameni ucişi în inundaţiile care au urmat după spargerea barajului, dar acestui număr se adaugă deceselor rezultate din foametea şi bolile care au urmat. Astfel, numărul se ridică la peste 220.000 de morţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite