Cel mai rapid tren din lume: 590 de kilometri pe oră, viteză atinsă de un tren Maglev din Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai rapid tren din lume care funcţionează cu ajutorul levitaţiei magnetice - Maglev - şi aparţine companiei Central Japan Railway. Trenul Maglev a obţinut titlul de cel mai rapid tren din lume după ce a atins viteza de 590 de kilometri pe oră, doborând astfel recordul anterior de 581 de kilometri pe oră, stabilit în 2003.

Recordul deţinut de 12 ani de trenul care circulă prin tehnologia levitaţiei magnetice - Maglev - a fost dobărât, joi, tot de o garnitură a companiei Central Japan Railway, fapt care consolidează titlul Maglev-ului de cel mai rapid tren din lume.

Vagoanele celui mai rapid tren din lume au transportat 29 de pasageri, toţi fiind tehnicieni. Cel mai rapid tren din lume va fi dat în folosinţă publicului larg abia în 2027 şi vor avea o viteză comercială maximă de 505 kilometri pe oră.

Cel mai rapid tren din lume funcţionează în baza levitaţiei magnetice („magnetic levitation”), de unde vine şi denumirea „Maglev”.

image

Pentru cel mai rapid tren din lume, Guvernul Japoniei a aprobat construirea celei mai rapide căi ferate care va lega oraşele Tokio şi Nagoya, cele peste două ore cât durează astăzi să parcurgi distanţa cu garniturile clasice de tren (tip shinkansen) reducându-se la 40 de minute cu Maglev.

image

Trenul Maglev este primul tren ce beneficiază de electromagneţii superconducători, ce elimină rezistenţa electrică şi care reuşesc să producă un câmp magnetic mai puternic. 

Trenurile pe pernă magnetică ating o viteză atât de mare fiindcă nu există contact cu şina, deci nici forţă de frecare cu terasamentul, cum se întâmplă în cazul trenurilor obişnuite, motiv pentru care Maglev-urile pot fi clasificate astăzi cele mai rapide trenuri din lume.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite