Cea mai rapidă alpinistă din lume, acuzată că a lăsat un șerpaș să moară pe munte: „Sângele lui este pe mâinile tale” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kristin Harila, alpinista co-deținătoare a recordului mondial pentru cucerirea cea mai rapidă a 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, a fot acuzată că a trecut peste un șerpaș pe moarte pentru a finaliza ascensiunea pe K2 în Pakistan. Sportiva se apără, spunând că a făcut tot ce a putut pentru el.

Kristin Harila și Tenjen Sherpa / Foto: Instagram
Kristin Harila și Tenjen Sherpa / Foto: Instagram

Norvegianca a escaladat 14 vârfuri în trei luni și o zi (91 de zile), împreună cu ghidul său nepalez Tenjin Sherpa. Ei au smuls astfel recordul mondial deținut de  alpinistul nepalez-britanic Nirmal Purja.

Performanța celor doi alpiniști a fost pătată de un scandal. Imagini filmate cu drona și publicate de alți alpiniști o arată pe ea și echipa ei cum trece peste trupul lui Mohammad Hassan, un șerpaș rănit dintr-o altă echipă care a murit la scurt timp după aceea. Momentul ar fi avut loc în timp ce norvegianca își continua ascensiunea pe al doilea cel mai înalt vârf din lume. Ei se aflau pe Bottleneck K2, un culoar îngust și extrem de periculos, dominat de serpentine într-un câmp de gheață, la doar 400 m sub vârf, notează The Guardian.

„Nimeni nu-și va aminti de succesul vostru sportiv, ci doar de inumanitatea voastră” și „Sângele șerpașilor este pe mâinile tale”, sunt doar două din criticile pe care le-au primit după ce au doborât recordul.

„Am făcut tot ce am putut pentru el”

Sportiva de 37 de ani, a transmis, joi, pe Instagram că „făcut totul pentru el (n.r. șerpașul Mohammad Hassan)” și a denunțat „amenințările cu moartea” pe care le-a primit după apariția acestor imagini.

Norvegianca a spus că ea, cameramanul ei Gabriel și alte două persoane, printre care și prietenul șerpașului au încercat o oră și jumătate să îl ridice pe sportiv după căzătură. Ea nu a precizat unde se afla echipa acestuia, dar a susținut că mulți alpiniști se aflau în spatele lor.

Alpinista și-a continuat apoi drumul, urmând un avertisment de avalanșă din partea echipei sale, în timp ce cameramanul ei, Gabriel, a rămas alături de Hassan împărțind cu el oxigenul și apa caldă.

După încă o oră, cameramanul a decis să plece, deoarece avea nevoie de „mai mult oxigen pentru propria sa siguranță”, mai spune ea.

Când au coborât din vârf, au constatat că șerpașul Mohammad Hassan, în vârstă de 27 de ani, murise. 

De asemenea, ea a precizat că echipa ei era formată din patru persoane și că „nu era în măsură să îi coboare corpul” în siguranță, întrucât ar fi fost nevoie de cel puțin șase persoane pentru acest lucru. În plus, ea a precizat că Hassan nu era echipat corespunzător.

Moartea lui este „cu adevărat tragică (...) și îmi pare foarte rău pentru familie”, a mai adăugat ea, dar „am făcut tot ce am putut, mai ales Gabriel”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite