Ce se află în spatele demisiei premierului palestinian Salam Fayyad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul palestinian Salam Fayyad
Premierul palestinian Salam Fayyad

Premierul palestinian Salam Fayyad şi-a prezentat sâmbătă demisia preşedintelui Mahmud Abbas. Cu toate că Uniunea Europeană, Washingtonul, chiar şi Israelul i-au cerut preşedintelui să încerce să-l convingă pe premier să renunţe la intenţiile lui, iar secretarul de stat John Kerry a încercat să intervină, Abbas a acceptat cererea acestuia.

Potrivit analiştilor, paradoxal, succesele şi popularitatea premierului pe plan intern şi extern au determinat acest pas, preşedintele Abbas văzând în el un adversary poilitic şi un concurrent periculos. Demersul, spun analiştii,  va afecta eforturile administraţiei Obama şi ale Israelului de a relansa negocierile de pace, Fayyad fiind considerat un partener credibil pentru toate ţările.

Fayyad şi-a făcut studiile în Statele Unite, avea o orientare moderată şi se bucura de încrederea nu numai a cetăţenilor din Cisiordania, condusă de Autoritatea Palestiniană, dar şi de a celor din Gaza, inclusive a  conducerii Hamas. El a reuşit să menţină pe linia de plutire economia în teritoriul aflat sub conducerea Autorităţii Palestiniene, obţinând nu numai sprijinul financiar al SUA şi UE, dar şi al Israelului care transfera fondurile prove -nite din taxele vamale care reveneau Autorităţii.

A încercat să creeze instituţii de stat palestiniene în perspectiva obţinerii independenţei de stat, să combată corupţia şi, dându-şi seama de consecinţe, l-a sfătuit pe Mahmud Abbas să nu declare în mod unilateral independenţa Palestinei, căci va atrage după sine sancţiuni economice din partea Israelului de care depinde supravieţuirea Autorităţii Palestiniene, ceea ce s-a şi întâmplat.

Demisia lui, apreciază cotidianul israelian „Haaretz“, se datorează tocmai popularităţii dobândite în defavoarea lui Abbas.Relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat de-a lungul timpului, la ora actuală fiind la cel mai scăzut nivel posibil, chiar ireparabil, scrie cotidianul citat.

Demisia lui este un indiciu al dezintegrării interne a Autorităţii Palestiniene şi a crizei puternice cu care se confruntă. S-a crezut că “primăvara arabă” va avea efecte de democratizare şi în teritoriile palestiniene, dar tocmai contratiul s-a întâmplat. De teama unor contestaţii, mai ales ale tinerilor, Abbas a impus un regim dur în care demonstraţiile au fost interzise şi ziariştii şi blogerii - trimişi la închisoare.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite