Ce presupune protecția „stratificată” în cadrul NATO, noua propunere a consilierului pentru securitate al lui Trump

0
Publicat:

Keith Kellog, consilierul pentru securitate naţională al lui Donald Trump, anunță că fostul președinte american va propune anumite modificări pentru NATO în cazul în care revine la Casa Albă în urma alegerilor din 5 noiembrie anul acesta.

Keith Kellogg FOTO EPA-EFE
Keith Kellogg FOTO EPA-EFE

Într-un interviu acordat pentru Reuters, Kellogg a sugerat că Trump va cere ca statele care nu își vor spori contribuțiile la 2 la sută din PIB să rămână fără protecția articolului V din Tratatul NATO, care prevede că un atac împotriva împotriva unui membru este considerat un atac împotriva tuturor membrilor. Așadar, în concepția echipei lui Trump, un stat membru NATO care nu alocă 2 la sută din PIB pentru apărare nu trebuie să aibă garantat un sprijin militar adecvat din partea celorlalte state membre în cazul unui atac.

„De unde sunt eu, alianţele contează”, a declarat Kellogg, fost consilier pentru Securitate Națională al vicepreședintelui Mike Pence și consilier efemer pentru Securitate Națională pentru Donald Trump, chiar în primele zile ale singurului mandat efecuat de acesta din urmă la Casa Albă.

„Ca să faci parte dintr-o alianţă, trebuie să contribui la ea”, a conchis el.

Donald Trump este criticat în mod virulent peste Atlantic după ce a dat de înțeles la un eveniment de campaniei că, în cazul în care va redeveni președinte, nu îi va apăra pe aliații din NATO care nu alocă minim 2 la sută din PIB apărării și chiar a ar încuraja Rusia să facă ce își dorește.

Întrebat de Reuters dacă a discutat cu Trump această chestiune, Kellogg a refuzat să răspundă, dar a menţionat că a purtat discuții despre viitorul NATO.

În cazul în care se va întoarce la Casa Albă, Trump va propune organizarea unei reuniuni NATO, în iunie 2025, pentru a discuta despre viitorul Alianței.

Reuters a contactat echipa de campanie a lui Trump pentru a comenta declarațiile lui Kellogg, dar nu a primit niciun răspuns. Anterior, echipa de campanie a lui Trump a admis că Keith Kellogg ar putea avea un rol într-o viitoare administraţie.

Donald Trump şi aliaţii săi politici de peste Atlantic au semnalat în repetate rânduri că intenţionează să „regândească” angajamentul SUA faţă de NATO şi s-au plâns că unii membri europeni ai Alianţei nu contribuie suficient.

Potrivit lui Kellogg, pe lângă pierderea protecţiei asigurate de articolul 5, sunt luate în calcul şi sancţiuni mai puţin severe, cum ar pierderea accesului la antrenamente sau echipamente comune. Statele membre ar trebui să fie libere să se retragă din NATO, a adăugat el.

„Dacă preşedintele Trump este reales, după alegeri aş transmite tuturor ceea ce noi numim un ordin de avertizare pentru a le da timp de pregătire ca să putem discuta în iunie. Consider că este o discuţie foarte matură şi una din multele discuţii despre securitate naţională pe care trebuie să le avem”, a subliniat Keith Kellogg.

Fostul oficial american acuză totodată că nu toate statele membre respectă articolul 3 din Tratatul NATO, care cere depunerea unor eforturi adecvate pentru dezvoltarea capacităților individuale de apărare. Dacă articolul 3 nu este respectat, atunci nici articolul 5 nu trebuie considerat automat, insistă el.

„Toată lumea înţelege articlul 5 - un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor -, dar uită de toate celelalte dinainte sau de după. Unul dintre ele este articolul 3”, a spus Kellogg.

În 2014, la summitul NATO din Țara Galilor, statele membre s-au angajat că aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare într-un interval de zece ani.

Articolul 3 cere statelor membre ale NATO să depună eforturi adecvate pentru a-şi dezvolta capacităţile individuale de apărare. Deşi textul acestuia nu precizează că ţările trebuie să aloce cel puţin 2% din PIB apărării, statele membre s-au angajat la summitul din 2014 din Ţara Galilor să se apropie de această ţintă în interval de zece ani.

Conform estimărilor NATO din iulie 2023, 11 din cele 31 de state membre erau pe cale să atingă această ţintă anul trecut, între care Statele Unite, Regatul Unit şi câteva state est-europene apropiate sau învecinate cu Rusia.

Preşedintele american Joe Biden a criticat în termeni duri declarațiile lui Trump pe tema NATO. „Pentru numele lui Dumnezeu, e prostesc, e ruşinos, e periculos, e ne-american”, a declarat actualul lider de la Casa Albă.

„Când se gândeşte la NATO, el (Trump, n. red.) nu vede alianţa care apără America şi lumea. Vede o taxă de protecţie”, a subliniat Biden.

Președintele Biden a reamintit că articolul 5 a fost invocat o singură dată de la fondarea NATO, chiar în sprijinul Statelor Unite, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite