Cazul Assange ia amploare: Ecuadorul arestează un colaborator al WikiLeaks acuzat de conspiraţie împreună cu doi hackeri ruşi. Reacţia lui Hillary Clinton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange FOTO Guliver GettyImages / Jack Taylor
Julian Assange FOTO Guliver GettyImages / Jack Taylor

Cazul Julian Assange ia amploare. Ecuadorul a arestat un bărbat suspect de colaborare cu fondatorul WikiLeaks şi pregătirea unui plan de destabilizare împreună cu doi hackeri ruşi. Pe de altă parte, femeia din Suedia care îl acuză de viol pe Assange vrea redeschiderea anchetei.

Guvernul ecuadorian a anunţat joi arestarea unui bărbat suspectat de conspiraţie împotriva sa şi legături cu WikiLeaks, site-ul fondat de australianul Julian Assange. Bărbatul, despre care se crede că ar fi un programator suedez pe nume Ola Bini, a fost reţinut joi pe aeroportul din Quito în timp ce încerca să plece în Japonia, transmite The Guardian, potrivit news.ro.

„A fost reţinut în cadrul unei investigaţii“, a precizat ministrul ecuadorian de Interne Maria Paulo Romo.

„Avem dovezi suficiente că el încerca să destabilizeze guvernul“, a adăugat ea.

Potrivit ministrului ecuadorian, acest colaborator al WikiLeaks „lucra în strânsă legătură“ cu fostul ministru de Externe Ricardo Patino, precum şi cu „doi hackeri ruşi care trăiesc de asemenea în Ecuador“.

„Nu vom permite ca Ecuadorul să devină un centru de piraterie informatică şi nu putem permite ca în ţară să se desfăşoare activităţi ilegale, care pot aduce prejudicii unor cetăţeni ecuadorieni, altor ţări sau oricărui alt guvern“, a insistat ea, citată de AFP.

Arestarea lui Ola Bini are loc după cea a lui Julian Assange, reţinut joi de autorităţile britanice după ridicarea azilului acordat de Ecuador în 2012.

Redeschiderea anchetei de viol în Suedia

Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost reţinut în baza unui mandat de arestare emis pe 29 iunie 2012, pentru că nu s-a prezentat la un tribunal britanic, dar şi în baza unei cereri de extrădare în SUA.

Marea Britanie a intenţionat să-l extrădeze iniţial în Suedia, unde era acuzat de viol. Ancheta de viol pe numele său a fost închisă în 2017, dar reclamanta cere redeschiderea ei. „Vom face totul pentru ca procurorii să redeschidă ancheta şi ca Assange să fie extrădat în Suedia şi adus în faţa justiţiei pentru viol“, a spus pentru AFP avocata Elisabeth Massi Frit.

Pe de altă parte, Departamentul american al Justiţiei a reiterat joi că-l vrea pe Assange într-o închisoare din SUA. Inculpat pentru asociere infracţională în vederea comiterii de „piraterie informatică“, el riscă până la cinci ani de închisoare, a precizat Departamentul american al Justiţiei.

Julian Assange a intrat în vizorul justiţiei americane după ce l-a ajutat pe Chelsea Manning, fost analist al serviciilor americane de informaţii, să obţină o parolă pentru a accesa mii de documente clasificate din domeniul apărării.

Însă editorul WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a declarat că se teme că Assange se va confrunta şi cu alte acuzaţii.

Chestionat dacă Australia îi va acorda un ajutor aparte, premierul Scott Morrison a declarat că fondatorul WikiLeaks va fi tratat ca oricare alt cetăţean. „Aşa funcţionează sistemul“, a susţinut el.

„Nimeni nu este mai presus de lege“, a subliniat Guvernul britanic în cazul Assange.

Hillary Clinton: „Trebuie să răspundă pentru ce a făcut“

Fosta şefă a diplomaţiei americane şi candidată democrată la alegerile din 2016 pentru Casa Albă Hillary Clinton a declarat joi că fondatorul WikiLeaks „trebuie să răspundă pentru ce a făcut“.

Clinton a fost afectată direct de activitatea WikiLeaks. Printr-o decizie controversată, site-ul a publicat email-uri ale Partidului Democrat piratate de Guvernul rus, fapt ce a pus-o într-o situaţie dificilă pe Hillary înainte de alegeri.

„Este clar din acuzare că (arestarea, n. red.) are legătură cu sprijinul oferit în piratarea unui calculator militar pentru a fura informaţii de la Guvernul SUA“, a declarat Hillary Clinton.

„Ideea de bază este că trebuie să răspundă pentru ce a făcut, cel puţin pentru ceea ce a fost inculpat“, a adăugat ea, citată de DPA şi Agerpres în pagina electronică.

Julian Assange urmează să fie adus în instanţă la 2 mai pentru o audiere în privinţa solicitării de extrădare în SUA.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite