Câte cunoştinţe despre islam au jihadiştii din Statul Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea combatanţilor grupării jihadiste Statul Islamic, care şi-a autoproclamat în vara anului 2014 un califat în teritorii ocupate în Irak şi în Siria, au puţine cunoştinţe despre islam şi nici nu sunt interesaţi de religie, potrivit unei anchete a The Associated Press (AP).

AP a analizat 4.030 de formulare completate de străini care s-au alăturat Statului Islamic în perioada 2013-2014 şi a efectuat mai multe interviuri cu foşti combataţi ai grupării jihadiste.

Conform rezultatelor obţinute de AP, 70% dintre recruţii Statului Islamic deţin cunoştinţe „elementare“ despre islam, 24% deţin cunoştinţe „intermediare“ şi doar 5% deţin cunoştinţe „temeinice“. Doar cinci recruţi au afirmat că ştiu Coranul pe dinafară.

„Mi-am dat seama că mă aflam în locul greşit atunci când au început să-mi pună întrebări precum «pe cine invocăm când murim?»“, a declarat, sub acoperirea anonimatului, o tânără din Occident care a ajuns printre jihadişti deşi voia, de fapt, să-i ajute pe sirieni.

Printre persoanele intervievate de AP, se regăsesc un european homosexual convertit la islam, dar şi un francez şi doi britanici care au cumpărat cărţi explicative despre islam şi Coran dedicate celor neiniţiaţi.

Atentate sinucigaşe: cei care ştiu mai puţine fac mai multe

Conform anchetei, cu cât gradul de religiozitate este mai scăzut, cu atât procesul de recrutare este mai lesne de realizat. „Gândul la religie apare după“ recrutare, comentează acest aspect Patrick Skinner, un fost agent al CIA. Potrivit lui, puţini oameni se alătură Statului Islamic din considerente religioase, majoritatea recruţilor aderând mai degrabă din căutarea unui „sentiment de apartenenţă sau de stimulare“.

Potrivit francezului Karim Mohammad-Aggad, al cărui frate a participat la carnagiul de la Bataclan din noiembrie 2015, gruparea teroristă a utilizat islamul „pentru a-l captura ca lup singuratic“.

O altă anchetă, realizată de Centrul american de luptă împotriva terorismului, arată că persoanele care ştiu mai puţine lucruri despre islam au şanse mai mari de a ajunge kamikaze. „Dacă martiriul este văzut ca fiind cea mai înaltă obligaţie religioasă, atunci trebuie să ne aşteptăm de la cei care au cele mai multe cunoştinţe despre islam să se ofere voluntari pentru aceste operaţiuni“, ori aceştia „nu comit aproape deloc atacuri sinucigaşe“, conchide AP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite