Catalonia, model pentru Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul moldovean a vorbit, pentru ,,Adevărul“, cu doar câteva zile înainte de reluarea negocierilor oficiale pentru rezolvarea conflictului din regiunea separatistă Transnistria. Negocierile au fost îngheţate în 2006. Republica Moldova are în vedere modelul Cataloniei, regiune din Spania cu autonomie extinsă, şi se uită cu atenţie la experienţa Irlandei de Nord, pentru a soluţiona conflictul transnistrean.

Adevărul: Domnule vicepremier, ce a determinat Republica Moldova să reia negocierile oficiale pentru rezolvarea chestiunii transnistrene?

Eugen Carpov
: Din 2006, când procesul de negociere a fost întrerupt, şi până în 2010, practic, nu a existat niciun dialog, niciun progres pentru soluţionarea conflictului. În toţi aceşti ani, aşa-numitele autorităţi din regiunea transnistreană au putut face tot ce au dorit în regiune fără să aibă vreo discuţie cu Chişinăul sau cu reprezentanţii comunităţii internaţionale. După plecarea comuniştilor de la guvernare în Republica Moldova şi odată cu preluarea puterii de către Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), Executivul de la Chişinău şi-a propus foarte clar să reia discuţiile oficiale în chestiunea Transnistriei.

În ultima perioadă au existat mai multe întâlniri ale oficialilor moldoveni cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Da aşa este. Premierul Vlad Filat s-a întâlnit la 21 noiembrie cu Igor Smirnov la Tighina. A avut o întâlnire cu dumnealui şi în cadrul unei conferinţe organizate în Germania. Trebuie menţionat că a existat şi o ,,diplomaţie fotbalistică", pentru că cei doi s-au întâlnit la mai multe meciuri de fotbal. Scopul tuturor acestor întâlniri a fost angajarea liderilor de la Tiraspol într-un dialog care propune rezolvarea conflictului transnistrean pe căi politice, fără utilizarea forţei.

Care sunt principiile de la care Chişinăul nu va abdica în cadrul negocierilor?

În afară de suveranitatea şi integritatea teritorială, este evident că retragerea trupelor ruseşti din Transnistria reprezintă o obligaţie a Moscovei. Rusia are angajamente în acest sens nu doar în relaţia cu Republica Moldova ci şi în cadrul unor acorduri internaţionale. Dacă cineva crede că pot fi găsite soluţii prin recunoaşterea sau prin acordarea unui statut de entitate statală Transnistriei, îi spun că sunt utopii care nu au nicio legătură cu realitatea şi că Moldova nu va accepta niciodată astfel de discuţii.

Luaţi în calcul modelul Cataloniei?

Modelul Cataloniei poate oferi câteva elemente pozitive şi acceptabile pentru noi. Şi în Italia mai există anumite regiuni care beneficiază de un anumit tip de autonomie. Mai este şi modelul Irlandei de Nord, care în ianuarie 2012 preia preşedinţia OSCE. Este un stat care are experienţa unui conflict şi a unei perioade lungi de negocieri pentru rezolvarea acestui conflict. La negocierile în chestiunea transnistreană putem să ne inspirăm din rezolvarea anumitor conflicte. În acelaşi timp trebuie să ţinem cont de realităţile specifice din Republica Moldova. La noi nu există diferenţe între populaţia de pe malul stâng şi cea de pe malul drept al Nistrului. Suntem aceiaşi.

"Dacă cineva crede că pot fi găsite soluţii prin recunoaşterea Transnistriei, îi spun că sunt utopii.''

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite