Capii bisericilor creştine, întâlnire după aproape 1.000 de ani INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape un mileniu de la Marea Schismă, care a împărţit creştinismul în două mari ramuri - occidentală (catolică) şi estică (ortodoxă) - un suvernan pontif se va întâlni cu un patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Papa Francisc şi Patriarhul Kiril vor discuta vreme de două ore pe un teren neutru -  aeroportul Jose Marti din Havana, Cuba - unde Suveranul Pontif va face o oprire înaintea unei vizite oficiale în Mexic, iar Patriarhul rus, înaintea unui periplu de 11 zile în America Latină. 

La finalul acestei întâlniri, ce va fi găzduită de preşedintele Cubei, Raul Castro, cei doi capi ai bisericilor creştine vor semna o declaraţie comună.

Principala temă a acestei întrevederi istorice este reprezentată, potrivit Bisericii Ortodoxe Ruse, de persecutarea creştinilor în lume, însă, având în vedere faptul că, în vara anului trecut, Suvernul Pontif s-a exprimat în favoarea unei date comune pentru Sărbătorile Pascale, nu este exclus, spun unii experţi, ca şi acest subiect să fie abordat. 

Recunoaşterea reciprocă a botezului este o altă temă fierbinte ce ar putea fi adusă în discuţie, chiar dacă niciuna dintre părţi nu a făcut declaraţii în acest sens. 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei ruse a declarat că întâlnirea celor doi lideri religioşi nu va avea tente politice. „Eu pot să vă garantez 100% că este o întâlnire între doi şefi de Biserici care nu are nimic de-a face cu politica“, a dat asigurări diaconul Aleksandr Volkov. 

„Agenda unei Biserici nu este legată de agenda politică a unei ţări sau alteia“, a adăugat acesta, subliniind că „această întâlnire istorică marchează o nouă etapă în relaţiile“ dintre cele două biserici.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite